Zprávy o tom, že vědci se snaží „pěstovat“ různé druhy masa v laboratoři, jsou v médiích často k vidění. Teď se mluví o německé společnosti Bluu Seafood, která v laboratoři „pěstuje“ rybí maso.
Ilustrační foto: InRybar.cz
O metodě informoval web techcrunch.com. Berlínská společnost Bluu Seafood se zaobírá „pěstováním“ produktů, které mají v budoucnu nahradit rybí maso. Mnozí v této metodě pochopitelně vidí velkou naději pro živočichy v mořích.
Ryby a další vodní živočichové tak v budoucnu nebudou pod tlakem rybářských flotil, které je loví, a kdy v některých případech se pohybujeme na hranici udržitelnosti. Odvrátí tyto moderní technologie možný kolaps vybraných druhů ryb a jiných vodních živočichů?
Jak se „pěstuje“ rybí maso v laboratoři?
Jak vlastně celá metoda funguje? Vědci nejprve odeberou buňky z živých ryb. A právě tenhle moment je zásadní, protože je to poprvé a naposledy, co se v celém procesu objevuje živý tvor. Rybě tento odběr nijak neublíží, takže bude žít dále.
Co pak následuje? Vědci následně dají odebrané buňky od ryby do živného roztoku, kde jsou stimulovány k růstu. Po nějaké době pak vědci „vypěstují“ rybí maso, ze kterého se mohou vyrábět rybí produkty, třeba rybí prsty nebo rybí kuličky.
Na trhu už od příštího roku?
Německou společnost s jejím „pěstovaným“ rybím masem teď čeká náročné kolečko ohledně splňování regulací. První místo, kam se firma vydá, bude Singapur. Právě v této asijské zemi se totiž mohou na trhu nabízet i masné výrobky, které pochází z laboratoře.
Tam chce německá společnost získat schválení už v příštím roce. Dále zamíří do Spojených států amerických. Až naposledy se pokusí získat schválení v Evropské unii, neboť tady jsou regulace nejkomplikovanější.
„Naším největším problémem je, že na většině trhů nejsou procesy ještě definovány, a proto nám nikdo nedokáže říct, jaké studie a dokumenty vlastně musíme předložit jako nejlepší základ pro schválení,“ vysvětluje pro web TechCrunch spoluzakladatel německé společnosti Simon Fabich.
„Pěstování“ masa v laboratoři: Silná stránka Evropy?
Kdekoho by mohlo napadnout, že v biotechnologickém průmyslu bude vládnout Amerika nebo Asie. Ovšem silnou roli v celém tomto odvětí hraje i Evropa. Právě tady je řada společností, která se tomuto zaměření věnuje.
„Evropa má obrovské množství vysoce kvalifikovaných lidí v biotechnologickém sektoru. V Evropě také sídlí mnoho předních společnosti vyrábějících zařízení a přísady, které jsou pro realizaci velkovýroby klíčové,“ říká Simon Fabich.
Na podobných projektech, kdy se odborníci snaží „pěstovat“ rybí maso, pracují ale i další společnosti ve světě. Třeba ve Spojených státech amerických působí společnost Wildtype, která získala 100 miliónů dolarů na vývoj lososa „sushi kvality“. Jihokorejská společnost CallMeat zase v laboratoři „pěstuje“ krevety.