V moderní kaprařině vládnou všemožné plovoucí kuličky, pufované nástrahy, peletky, dumbells, boilies z neuvěřitelných surovin. Novoty jsou sice fajn, ale mnohdy se vyplatí návrat ke kořenům.
Těmi kořeny myslíme základní suroviny, které používali už naši dědové. Řeč je tady o rohlíku. Domácí výroba rohlíkových nástrah je v dnešní hektické době sice pro fajnšmekry, ale i to je cesta, pokud máte čas. Pohodlnější a odolnější variantu představuje hotové rohlíkové boilies.
ho mají doslova za pár korun a v mnoha příchutích. Vyzkoušejte tento napůl zapomenutý trumf na kapry.VIDEO: Jak pracuje rohlíkové boilies
Rohlík pod velkým tlakem: rohlíkové boilies Chyť a pusť
Kaprovité ryby milují pečivo. A to je fakt, který se jen tak nezmění. Rohlíkové boilies pod hladinou zvětší svůj objem, změkne a krásně nabobtná. Na povrchu kuličky se vytvoří drobné cáry a sliz, který kapry nekompromisně přitahuje.
Česká značka Chyť a pusť je krásným příkladem toho, že i tak jednoduchou nástrahu jde zpracovat opravdu kvalitně.
z jejich dílny je odolné a snadno ho nastražíte na háček pomocí provázku. Výhodou je taky praktické , kde jsou jak malé 12mm kuličky na rychlý lov kaprů, tak větší 20mm koule na delší vycházky.Ke krabičce s kuličkami dostanete ještě atraktor v prášku, kterým boilies vylepšíte těsně před nahozením. Kuličku stačí trochu navlhčit a vyválet ve směsi. Ve vodě se pak uvolní intenzivní pachové signály a drobné částečky. Za to palec nahoru!
Na jarní lov kaprů se vyplatí ostré a sladké
Rohlíkové boilies z dílny Chyť a pusť nabízí neskutečných 15 příchutí, takže je z čeho vybírat. V nabídce je jak ovocná klasika, tak masové a pikantní příchutě, ale najdete tam i takové specialitky, jako je orlická mušle, zahradní ovoce nebo česká švestka. Při jarním lovu kaprů vsaďte na česnek nebo chilli, tyhle ostré a výrazné příchutě pracují i ve studené vodě opravdu spolehlivě. Ale nebojte se ani sladkého. Vyhladovělí kapři si po zimě dají rádi i „jahodu“.
Výroba domácího rohlíkového boilies: zábava pro fajnšmekry
Pokud máte hodně času, trpělivosti a hromadu rohlíků, můžete se pustit do výroby. Rohlíky se musí nejdříve 3 minuty napařovat v cedníku, dokud nezměknou. Pak je dáte do sáčku a pořádně stlačíte mezi dvě desky. Zhruba po půlhodince budou krásně slisované. Ze zploštělých rohlíků vykrojíte jednotlivé nástrahy pomocí speciálních
. Neplýtvejte místem a štípejte jednu vedle druhé.Kuličky se pak navlékají pomocí jehly na šňůrku. Domácí rohlíkové boilies se dá i ochutit. Způsobů je hodně. K nadčasové klasice patří obalování ve vanilkovém cukru nebo ve skořici. Použít se dají i potravinářská barviva, aby byly kuličky výraznější, ale to už je vyšší liga. K vylepšení dobře poslouží
– tekutina se do struktury pečiva dobře vsákne a ve vodě se dobře šíří.Když ale srovnáme domácí rohlíkové boilies s tím průmyslově vyráběným, to naše bude vždycky trochu v nevýhodě. Pokud pomineme příchutě, tak je to hlavně tím, že na rohlík nedokážeme v domácích podmínkách vyvinout takový tlak. Ve vodě se tak rychleji rozpadá a nedrží na háčku tak dobře.
Ať už se rozhodnete pro domácí výrobu, nebo zkusíte
za 79 korun, určitě nebudete litovat. Je to nadčasová nástraha, se kterou si užijete zábavné jarní vycházky.Zdroj a ilustrační foto: Chyť a pusť a InRybar