Státní zdravotní ústav informoval o zajímavé studii českých odborníků, kteří přišli na to, že dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin výrazně napomáhá k lepší odolnosti proti „novému koronaviru“. Jde o to, že tento typ mastných kyselin pomáhá k lepší obraně proti zánětu. A právě „nový koronavirus“ častokrát u pacientů vyvolává zápal plic (zánětlivé onemocnění). Rybí maso nebo tuk ale může výrazně zlepšit obranyschopnost těla proti zmíněnému viru.
Ilustrační foto: InRybar.cz
Na zajímavé studii pracovali odborníci z Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (SZÚ‒CPVZ) ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Brno. A právě ti přišli se zajímavými závěry! Ty hovoří jasně: Kdo má vyšší hodnotu omega-3, tak je odolnější proti covid-19.
„Studie statisticky potvrdila hypotézu, že vyšší procentuální hodnota omega-3 vedla k nižší mortalitě (pozn. redakce: úmrtnosti) u pacientů s covid-19, kteří obvykle podléhají pneumonii (pozn. redakce: zápalu plic),“ říká vedoucí projektu a vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc.
Česká populace bez omega-3 mastných kyselin?
Jenže! Problémem je, že jídelníčky Čechů moc neobsahují potraviny s vyšší obsahem těchto mastných kyselin. „Potřebný příjem omega-3 však nemá skoro nikdo v české populaci. Dá se ho dosáhnout, pokud má člověk v potravě vysoké dávky tučných ryb, jako jsou třeba losos, makrela a sardinky,“ vysvětluje profesor Ruprich.
Podle vedoucího projektu profesora Rupricha lidé mohou svou obranyschopnost proti viru posilovat i konzumací „obyčejného“ rybího oleje. Ten se dokonce prodává v lékárnách v mnoha provedeních, takže člověk si může vybrat vhodnou variantu. Doporučená dávka je pak uvedena na každém takovém potravinovém doplňku.
Jak omega-3 mastné kyseliny pomáhají?
„Dostatek omega-3 mastných kyselin (EPA, DHA, DPA), zjednodušeně řečeno, pomáhá membránám buněk v lidském těle, aby byly odolnější vůči zánětu, který vyvolá útok viru, a to především na úrovni plic. Studie prokázala zásadní rozdíl mezi odolností buněk v těle osob s dostatkem, a naopak nedostatkem omega-3,“ uvedl Státní zdravotnický ústav.
VIDEO: Co jsou to omega-3 mastné kyseliny? Mrkněte na vysvětlení ve videu!
„Česká studie tedy přinesla potvrzení významu dostatku omega-3 mastných kyselin pro schopnost lidského těla bojovat se záněty. Studie byla pilotní, tedy na relativně malém vzorku pacientů, ale její výsledky jsou zcela zřejmé. Obdobné výsledky již ohlásila i dvě zahraniční pracoviště – v USA a ve Španělsku. Také tam se potvrdilo, že vyšší obsah omega-3 mastných kyselin v membránách buněk může průkazně předcházet kritickým stavům i úmrtí u pacientů s covid-19,“ vysvětluje Státní zdravotnický ústav v tiskové zprávě.