Domácí výroba boilies. Fenomén, který pohltil nejednoho rybáře. A není divu. Právě tyto voňavé kuličky patří k jedněm z nejlepších nástrah při lovu velkých kaprů. Boilies kombinuje celou řadu atraktivních složek – vůni, chuť, strukturu, barvu. Tomu prostě žádný kapr neodolá! S námi se vám navíc může podařit vyrábět jedinečné nástrahy, které vás mohou dovést až ke splnění vašich nejtajnějších rybářských snů!
V dnes již „legendárním“ seriále o boilies, který minulý rok vyšel na serveru InRybar.cz, jsme se zaobírali nejrůznějšími tématy, které vám měly pomoci při prvních pokusech o výrobu této skvělé nástrahy. Rozhodli jsme se na tento seriál navázat. Další série článků se bude zaobírat zajímavostmi, které rozhodují o úspěchu nebo neúspěchu boilies. Věříme, že vám nový kaprařský seriál plný tipů a triků pomůže při vašich cestách za kapitálními kapry.
V úvodním díle této série se zaměříme na směsi pro výrobu boilies. Ty jsou totiž tím nejdůležitějším, co dělá z našeho boilies tou nejlepší nástrahou. Boilies směsí je hned celá řada, takže rybáři mají nespočet možností pro výrobu kvalitního boilies. Domácí výroba boilies se hned na začátku setkává se dvěma základními možnostmi – s tím, jestli budeme boilies vyrábět z komerční nebo z vlastní směsi. Ani jedna varianta není krokem vedle. Důležité ale je už konečně s výrobou boilies začít!
Tip: Levné a kvalitní směsi na výrobu boilies zakoupíte ZDE!
Veřejná tajemství, která fungují
První variantou, jak začít vyrábět kvalitní boilies pro chytání kaprů, je vsadit na komerční směsi od nějaké kaprařské firmy. Tyto směsi jsou k dostání v nepřeberném množství a rybář si tak může volit z nejrůznějších složení. Komerční směsi se samozřejmě svým složením liší. Některé jsou na atraktivní látky štědřejší, ty druhé chudší. To se projevuje například na konečné ceně komerčních směsí. Je ale zapotřebí říci jednu věc – dražší směsi nezaručují bohatší úlovek!
Komerční směsi pro výrobu boilies vyvíjí specializované kaprařské firmy. K těm renomovaným patří i české podniky, například Jet Fish, Mikbaits nebo Lukáš Krása. Na tuzemský trh se ale dováží i vynikající výrobky zahraničních firem, například NUTRABAITS. Výhodou těchto komerčních směsí je jednak velice pestrá a bohatá nabídka, a také, v porovnání s domácí výrobou směsi, nízká cena. Některé levnější směsi na výrobu boilies seženete za velice přijatelné ceny.
Tip: Levné a kvalitní směsi na výrobu boilies zakoupíte ZDE!
Další výhodou je to, že se vám do ruky dostane již hotová směs, která funguje. Rybářské firmy by si totiž nedovolily na pulty rybářských obchodů dát výrobky, které by nebyly účinné. A pokud by to přesto udělaly, pak by jejich existence v prostředí rybářského obchodu nebyla nijak zvlášť letitá. Ostatně, toto potvrzuje i rozhovor s panem Michalem Kučerou, zakladatelem firmy Mikbaits, který vyšel na našem magazínu. Proces tvoření a testování komerčních směsí je velice precizní, a proto se tedy nestává, že by rybářské firmy pouštěly do oběhu nekvalitní zboží. Firma by jednoduše hazardovala s tím, že by ztratila své zákazníky, kteří by přesedlali na jinou značku, kterých je jenom na českém trhu opravdu obrovské množství.
Komerční směsi na výrobu boilies: Jakou vybrat?
Komerční směsi můžeme rozdělit na levnější, anebo ty dražší. Levnější směsi seženete již od 150 korun za kilogram. Cena dražších směsí je potom vyšší, ovšem jejich složení je bohatší na atraktivní látky, které logicky koncovou cenu směsi „španují“ nahoru. Komerční směsi na výrobu boilies jsou povětšinou míchány ze tří hlavních složek – ptačích zobů, mléčných proteinů a živočišných mouček. Právě množství těchto surovin má také velký vliv na cenu každé směsi.
Znova připomínáme, že nižší cena neznamená to, že za menší peníze dostanete nekvalitní výrobek. I levné směsi na domácí výrobu boilies, které seženete i za 150 korun za kilogram, obsahují například kvalitní ptačí zoby, mléčné proteiny, vysoký podíl uhlohydrátů, vitamínů, minerálů, rybí moučky, rybí proteiny, a některé obsahují dokonce i robin red. Proto se při vašich prvních pokusech o výrobu boilies nebojte sáhnout i po levnější směsi – jdou velice dobře tvarovat, mají vysoký podíl atraktivních látek, koncentrovanou vůni a zajímavou strukturu.
Cenový rozdíl mezi levnějšími a dražšími směsi je zřejmý již při prvním pohledu na jejich složení. Dražší směsi obsahují ještě speciálnější suroviny, které jsou ale cenově hůře dostupné. Dražší směsi na výrobu boilies například obsahují speciální druhy ptačích zobů (sytá barva), aminokyseliny s vysokým obsahem lysinu, přetrávené mořské produkty, prvotřídní mléčné proteiny, kvalitní rybí a mořské moučky (z tuňáka, halibuta, tresky, olihně, sledě, huňáčka), oleje (lososový), robin red nebo mořskou řasu. Ty nejlepší směsi obsahují dokonce i takové speciality jako sušené krabí maso nebo kousky nadrcený škeblí. V dražších směsích jsou taky přidané speciální látky, které zabraňují tomu, aby boilies chytlo nevábnou vůni ve vodním prostředí – například při lovu na bahnitém dně.
Tip: Levné a kvalitní směsi na výrobu boilies zakoupíte ZDE!
Výrobci povětšinou udávají složky, které jsou v jejich směsích obsažené, na obalu výrobků. Rybářské firmy ale neprozradí přesné složení směsí, což je logické, neboť konkurence by mohla „opsat“ jejich receptury. Přesto se ale těmito obsahy řídíme – je totiž důležité vědět, co se v našich nástrahách nachází za látky. Jen tak dosáhneme úspěchu!
Atraktory: Klíč k úspěchu
Abychom ze směsi na výrobu boilies vyrobili opravdu kvalitní nástrahu, pak do ní musíme přidat ještě pár atraktivních látek. K zatraktivnění směsi, a vlastně nastavení požadované vůně a chuti, používáme nejrůznější dipy a esence. Dávno už neplatí pravidlo, že ke sladkým směsím musíme přidávat pouze ovocné esence a k živočišným směsím páchnoucí odéry. Nebojte se experimentovat po vzoru kaprařských firem, které nabízejí i boilies smíchané s masovými a ovocnými vůněmi!
K ještě lepší výrobě kvalitního boilies nám mohou napomoci koncentrované výtažky, které boilies dodají další atraktivní látky, které fungují i na ty největší kapry. Tam patří například nejrůznější výtažky z plodin, které dodají boilies jedinečný šmrnc. Osvědčeným fíglem je i přidání mořské řasy nebo robin redu. Zkušení kapraři do svého boilies s oblibou přidávají i pálivé látky, kam řadíme například česnek nebo chilli. Variant je skutečně mnoho, proto se nebojte zkoušet nové věci!
O těchto koncentrovaných látkách a sestavování vlastní směsi si více povíme v příštím díle našeho nového seriálu.
Do té doby na viděnou!
Autoři: Jiří a Viktor Krusovi
Foto: archiv InRybar.cz