Domácí výroba boilies může pro někoho vypadat složitě. Recepty obsahují mnoho surovin, které je zapotřebí správně nadávkovat. A pokud se někde udělá chyba, pak zmařený výsledek stojí i hodně peněz. Proto pro úplné začátečníky přinášíme velice jednoduchý a levný recept na domácí výrobu boilies. Většinu surovin už máte určitě ve spižírně. Pojďme si tedy tenhle recept na levné boilies představit. Tohle zvládne opravdu každý!
Hned na začátek: Tento recept pro domácí výrobu boilies je opravdu velice jednoduchý. A narovinu vám říkáme, že toto boilies rozhodně nebude patřit k těm nejlepším. Ale o to nejde. Tímto receptem chceme nerozhodným začátečníkům ukázat, co vlastně taková domácí výroba boilies obnáší. Proto tuto výrobu boilies berte jako takový trénink. Trénink na to, až budete mít dostatek odvahy vyrobit boilies z kvalitnějších surovin, které ale zákonitě stojí více peněz. Ale pozor! I když se recept na tuto nástrahu zdá velice jednoduchý, tak to neznamená, že na tyto kuličky nic nechytnete. Kdepak! Tak tomu rozhodně není…
Recept na levné boilies: Co budeme potřebovat?
Jak už jsme vám slíbili na začátku – recept není složitý a většinu surovin máte právě teď doma. K výrobě jednoduchého a levného boilies budeme potřebovat krupici, strouhanku, kukuřičný šrot, vanilkový cukr, potravinářské barvivo, med a samozřejmě také vejce. Tak co říkáte, nevypadá to nijak složitě a draze, ne? Tak pojďme na postup.
Recept: 6 vajec, 250 gramů krupice, 250 gramů kukuřičného šrotu, 150 gramů strouhanky, 1 až 2 lžíce medu, 1 až 2 (i více) lžíce vanilkového cukru, potravinářské barvivo (nejlépe žluté nebo červené).
Krok 1: Do připravené mísy si rozbijeme vejce (na 1 kilogram směsi připadá přibližně 6 vajec). Ty následně rozmícháme tak, aby se spojil žloutek s bílkem. Poté do vajec nasypeme 1 až 2 lžíce vanilkového cukru. Pokud chcete těsto sladší, pak cukru klidně přidejte více (nic tím nezkazíte). Do vajec přidáme i lžíci včelího medu, který má jedinečnou vůni. Právě ta dá boilies jedinečný „šmak“. A nakonec do vajec přidáme potravinářské barvivo. Jelikož je toto boilies sladké, je dobré zvolit barvu nějakého plodu, například červenou nebo žlutou.
Krok 2: Teď vejce s cukrem, medem a barvivem pořádně promícháme. Je zapotřebí, aby se všechny složky v misce pořádně promísily. Po důkladném promíchání necháme všechno odstát, nejlépe alespoň na 15 až 20 minut. Tím se složky do sebe ještě lépe „vsáknou“ a základ těsta na boilies bude tak koncentrovanější.
Krok 3: Teď je zapotřebí celý základ zahustit. A k tomu nám právě napomůžou krupice, strouhanka a kukuřičný šrot. Proč zrovna tyto suroviny? Krupice je perfektní pojivo, které boilies navíc i vytvrzuje. Proto je dobré ji v základu na těsto mít. Kukuřičný šrot má zase velice zajímavou strukturu – je hrubší. Navíc, kukuřičný šrot má i atraktivní vůni, kterou mají kapři rádi. A strouhanka je také perfektní surovinou – krásně voní a ve vodě se „zajímavě“ chová.
Takže sypké složky (krupici, šrot a strouhanku) nasypeme do vajec. A začneme míchat. Je zapotřebí z celé této směsi vytvořit krásné těsto. Proto mícháme opravdu důkladně! Je zapotřebí, aby těsto nebylo suché ani moc „mokré“. A co dělat, když se nám jedna z variant přece jenom stane? Pokud budeme mít těsto moc „mokré“, pak stačí přidat ještě trochu více sypkých složek, které vsáknou přebytečnou vlhkost. A když budeme mít těsto suché, pak do směsi přilijeme trochu rostlinného oleje (nepoužíváme vodu ani další vejce).
Krok 4: Nyní nám vznikla jedna velká koule těsta. Správnou konzistenci poznáme tak, že je těsto „gumové“, a že se nelepí na prsty. Tak to má vypadat! Nyní dáme těsto do mikrotenového sáčku a znova jej necháme odležet – alespoň na 20 až 30 minut.
Krok 5: Když je těsto odležené, vytáhneme jej ze sáčku. A nyní z koule těsta začneme odtrhávat jednotlivé kusy, ze kterých uděláme válečky. A z nich potom jednotlivé kuličky. Celou práci jednoznačně urychluje rollball. Pokud ale tuto pomůcku nemáte, nic se neděje. Boilies jde v pohodě vyrobit i ručně…
Krok 6: Teď si dáme do hrnce s vroucí vodou síto. Je důležité, aby síto bylo nad vroucí vodou. Pokud bychom totiž dali boilies do vody, ztratilo by část atraktivních látek. A to je špatně! Vyrobené kuličky nyní dáme na síto a necháme je vařit v páře po dobu 5 až 8 minut. Kuličky po tomto způsobu vaření jsou krásně „gumové“. Když jsou kuličky uvařené, dáme je na přichystanou utěrku a necháme je oschnout. A máme hotovo!
Výroba boilies v praxi
K tomuto článku přidáváme i naše starší video, na kterém si můžete celý proces domácí výroby boilies v klidu prohlédnout. Při této výrobě jsme sice použili „lepší“ suroviny, ale ona výroba je naprosto stejná. Ten postup se nemění, takže některým z vás se toto instruktážní video může hodit. Podívejte se na to, jak vypadá domácí výroba boilies…
Tipy a triky: Jak skladovat boilies?
Skladování boilies je důležitou součástí domácí výroby této parádní nástrahy. Je totiž důležité uskladnit boilies tak, aby nám vydrželo i delší dobu. Jak tedy na to? Ideální je, když uvařené a oschnuté boilies vložíme do prostorných plastových krabiček (ideální jsou ty od zmrzlin) a necháme je zamrazit. V mrazu nám boilies vydrží dlouhou dobu. A toto skladování navíc zaručuje, že se nám naše pracně vyrobená nástraha nezkazí.
Další možností je, dát boilies do speciálních pytlíků na boilies (můžeme ale použít i pytlíky od cibule). Naplněné pytlíky pak zavěsíme na suché místo, kde tato nástraha také vydrží dlouhou dobu. Kde boilies takto skladovat? Nejlepší jsou půdy. Na půdách je sucho, takže nehrozí zaplísnění našeho boilies. Navíc, boilies v takovém prostředí krásně vyschne a ztvrdne, což je ideální pro lov velkých a zkušených kaprů. Tyto ryby mají totiž takové kuličky opravdu rády.
Autor: Viktor Krus
Ilustrační foto: archiv InRybar.cz
Prečo ste v tom videu do vajec rozdrvili škrupinu?
Ta škořápka dodá boilies zajímavou strukturu. Ale pozor na velké kusy skořápky – kuličky by se mohly rozpadat!
Ako dlho priblizne vydrzi vo vode?
Fuuu,
tak s tím jste mě zaskočil. Přiznám se, že nemám změřené, jak dlouho kuličky vydrží ve vodě.
Ale určitě by měly vydržet déle, jak 12 hodin – záleží na teplotě vody – v teplejší se rozpadá rychleji. A také na způsobu skladování boilies – pokud kuličky vysušíte, budou tvrdší a ve vodě vydrží déle.
Ale jak říkám, přesný čas Vám neřeknu…
Omlouvám se…
Krus, InRybar.cz
Okej, díky za rady 😉 a vysuším ho tak, že ho nechám zavesené v nejakej sieťke na suchom mieste?
Jo, dát do síťky a zavěsit na půdě – to je nejlepší způsob… 🙂
Kuličku podle vašeho receptu, akorát s dvojnásobkem sypké směsi mám doma v petce už čtvrtý den. Ztratila barvu, jinak pořád drží. Díky za recept.
Delal jsem přesně podle tohoto receptu a zkoušel jsem rozpad doma ve sklenici a vydrželi 2dny potom jsem nevydržel já a vyhodil jsem to 🙂
Stačí 5g balenie potravinárskeho farbiva?
Zdravím Lubo,
5 gramů je zbytečně moc – toho barviva fakt stačí na špičku lžičky. Tím barvivem šetřete… 🙂
Krus, InRybar.cz
No dobre že som nekúpil ešte jeden balík 🙂
S tou barvou to fakt netřeba přehánět… 🙂
A ako dlho by sa malo susit aby bolo take dobre ? 😀
Fuuu, taky těžká otázka…
Já prostě boilies dám po uvaření do pytlíku a pak si ho průběžně beru. Takže některé kuličky jsou v pytlíku jen několik dní, některé i několik týdnů… 🙂
Zdravím, v první řadě díky za jednoduchý recept! Chtěl bych se zeptat, mám doma z farmaceutickýho průmyslu aminokyseliny v prášku, chtěl bych je přidat do těsta, ale nevím jakou surovinu jimi nahradit, popřípadě kolik jich tam cca dát. Díky za odpověď.
Jarda.
Wau, tak to je drsné!
Nahrazovat nic nemusíte, stačí je tam přidat. Ale s množstvím Vám neporadím. Takovou zkušenost, že bych měl podobné aminokyseliny, prostě nemám.
zdravím vás, co kdybych namíchal nějakou lepkavou směs, udělal z ní kuličky a místo vaření nechal v troubě pár hodin pomalu usušit. Jak si myslíte, že by se to pak chovalo ve vodě? Díky za odpověď. Jirka
Zdravíme Jirko,
s tímhle nemáme zkušenost – možná bychom se báli, že by ty kuličky praskaly, a že by se z nich po několika hodinách v troubě dostaly pryč všechny zajímavé látky.
Ale zkusit to můžete, fakt jsme to nezkoušeli… 🙂
Redakce InRybar.cz
zdravím..možná je to hloupá otázka,ale chci se zeptat jestli takto vyrobené koule jsou vhodné na zakrmení,a nee na chytaní?diky za odpoved
Dobrý den, hloupá otázka to rozhodně není…
Takto vyrobené boilies lze používat i na zakrmení. Je možné ho i nadále upravovat – například rozkrájet, aby se lépe uvolňovaly dané složky. Anebo kombinovat s partiklem… Krmnou dávku nastavujeme podle záběrů – čím více záběrů, tím více krmení (hodně obecně řečeno).
Krásný den!
Chci se zeptat nevadí že jsem dal stejný poměr krupice šrotu a strouhanky?přidal jsem i mletou repku
Zdravíčko, Zbyňku,
nemělo by to vadit. Přesto, asi bych se více držel té krupice – je to vynikající pojivo. 🙂
Redakce InRybar.cz
Ahoj. Kolik z 1 kg testa vyrobim cca kulicek? A kolik kulicek se doporucuje na zakrmovani jednoho prumerneho dne v zaberech 🙂 diky za info
Dobrý den,
to nejsme schopni říct, kolik kuliček – záleží v jak velkém průměru je budete dělat.
Kolik kuliček na zákrm? Někde stačí hrstka, jinde půl kbelíku… Těžké otázky… 🙂
Redakce InRybar.cz
Možná klasicky blbej dotaz ,ale čím získám onu příchuť kterou bych chtěl? Například losos, oliheň atd…. Přidám tam nějaký dip. Díky za odpověď chlapi.
Dobrý den, Marku,
přesně tak. Chuť ovlivníte esencí, dipem, tekutou potravou, anebo třeba i olejem (lososový) nebo moučkami.
Těch možností je celá řada.
Krásný den!
Redakce InRybar.cz
Jak dlouho je můžeme sušit na půdě??
Zdravíčko Tome,
my část várky necháváme na půdě klidně celou zimu – kuličky pořádně ztvrdnou. A část dáme do mrazáku, v něm tolik neztvrdnou… 🙂
Ale mezi námi: Větší úspěchy (větší ryby) míváme právě na ty pořádně tvrdé kuličky (déle sušené). Toto boilies je velmi selektivní a neberou na něj malí kapři a bílá ryba (cejni, tloušti atd.)
Tak vyzkoušejte… 🙂
Redakce InRybar.cz
Moc děkuju 😉
Zdravím,sestavil jsem si recept na boilies.
225g mletá pražená semena
100g sojová mouka
125g kukuřičná muka
200g pš.krupice
150g sušené mléko
100g pš.klíčků
50g gluten
2 pl .van cukru to zhruba odpovidá 20g
7 vajec
2pl.medu
2Lž. potravinážské Esence jahoda
1 saček barviva,červená
15 ml.oleje
Mám to ještě nejak upravit? Děkuji za odpověď. [email protected]
Dobrý den,
vypadá to moc dobře… 🙂 Teď to bude o zkoušení.
Držíme pěsti!
Redakce InRybar.cz
Právě se chci vyvarot omil pokus,aby to fungovalo na 100%
Takhle od stolu nelze říci, jestli se směs nebude rozpadat, anebo jakou konzistenci vlastně bude těsto mít… Na druhou stranu, máte v tom receptu dost pojiva, takže by to mělo být OK. Připomínáme, že by to mělo být OK, ne že to bude OK… 🙂
Ale znova: Jinak než zkoušením při výrobě nezjistíte, jestli to máte dobře… 🙂
Redakce InRybar.cz
ahoj,,,prosim te muzete me poradit aspon podle oka kolik tech sypkych smesi dat do 12 vajicek???
Dobrý den,
na 1 kilogram směsi připadá cca asi 6 vajíček (záleží podle velikosti). Proto na 12 vajíček bude připadat přibližně 2 kilogramy směsi – záleží na použitých surovinách.
Krásný den!
Redakce InRybar.cz
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli můžu do přesně těchto sypkých směsí přidat navíc ještě pšeničný šrot? Jestli to ničemu neuškodí popřípadě čeho méně když ho tam dám. Díky
Dobrý den,
jasně, můžete! 🙂 Jen bacha, aby nebyl příliš hrubě namletý – velké kousky pšenice by mohly způsobovat rozpad kuliček.
Ale pšeničný šrot je fakt OK!
Krásný den!
Redakce InRybar.cz
Dobrý den,chci se zeptat jestli to má nějakou vůni děkuji 🙏
Určitě doporučujeme přidání esence…
Po udělání nebo do těsta?A ještě se chci zeptat jaké speciální pytlíky myslíte, a kdybych je měl můžu je dát normálně do skříně ty pytlíky s boiliesem😉 Děkuji.
Ano, do testa. Testo se dava do klasickeho sacku, pak se kulicky vari
Omlouvám se že ještě otravuji ale nemohl bych na vás telefonní číslo Instagram nebo něco potřeboval bych si o tom zjistit více. Mockrát dikyy.😉
zdravím vyzkoušeli jsme a funguje to parádě. ještě bych se chtěl zeptat když bych chtěl přidat řepku tak jaké množství přidat na jednu dávku. děkuji za odpověd
Dobrý den,
s řepkou opatrně! Je to výborná surovina, jenže při jejím velkém množství by se mohly kuličky rozpadat. Přesně množství Vám neřekneme, těsto prostě „pocukrujte“. Ale s množstvím opravdu opatrně…
Jinak s tou řepkou je to super vylepšovák! Tak to má vypadat – nebát se experimentovat! 🙂
Krásný den!
Redakce InRybar.cz
neviem kde sm urobil chybu no vyrobil som plavajuce boilies ,
Dobrý den,
použil jste nějakou lehkou surovinu – typu garnátové moučky? 🙂
Při daném receptu není možné, aby kuličky plavaly… To je proti fyzikálním zákonům! 😀
Redakce InRybar.cz
Dobry den,mam dotaz.Pritel by jsi chtel vyrabet doma boilies…..jako darek k narozeninam jsem mu chtela koupit nejake propriety k tomu 🙂 Pral by si nejakou vzduchovou pistoli na testo.Mohli by jste mi poradit kde bych mohla najit nejake to nacini,aby mohl mel neco pro zacatek??? 🙂
Dobrý den, Jano,
vzduchová pistole na boilies je poměrně nákladná investice. Existuje levnější varianta – ruční výtlačná pistole na boilies (takto to zadejte do Google) – stojí pár stovek.
Pokud přítel nevyrábí metrák boilies, bude mu stačit právě ta ruční varianta. Princip je jednoduchý – je stejný jako na pistole na tmely a lepidla. Průměr boilies (velikost kuliček) se potom vyrábí podle průměru koncovky, která se připevňuje na pistoli.
Snad jsme alespoň trochu pomohli…
Krásný den!
Redakce InRybar.cz
Dobrý den chtěl bych zkusit tento recept ale před tím jsem se chtěl zeptat jak udělat aby to boili nebylo moc tvrde nevím čí tam mám dát skořápky. A mám doma 2 krabice sušeho polo.tucneho mléka co nahradit abych to mohl přidat ale mám i 1,5kg řepky a red ptáci zob. Předem děkuji za odpověď jestli teda odpovíte už je to docela starší příspěvek 😔🙏
Dobrý den,
tvrdé boilies není špatně – například při lovu velkých kaprů se tvrdé kuličky často používají, protože jsou selektivní. Je nutné je akorát provrtat vrtáčkem…
Řepka může způsobit to, že pokud jí dáte hodně, tak se budou kuličky rozpadat. Se sušeným mlékem nemáme zkušenosti, nevíme, co to udělá… 🙂
Krásný den!
Redakce InRybar.cz
Zdravím,ta krupice může být Kukuřičná?
Ano!
Redakce InRybar.cz
Díky
Zdravím. Chci se zeptat kolik se vyrobí kouli podle těch ingrediencí které jsou napsané v tom receptu. Kolik kg nebo kusů cca?
To nejde přesně říct, protože záleží na velikosti vyrobených kuliček. Pokud zvolíte větší průměr, budete mít logicky méně kuliček. A naopak…
Krásný den!
Redakce InRybar.cz
Chci se zeptat jestli můžu použít i něco jiného místo kukuřičného šrotu
Určitě ano… Důležité jsou ale vlastnosti použité suroviny (třeba pojivost).
Krásný den!
Krus, InRybar.cz
Dobrý den. Napadlo mě ty kuličky zkusit na kořeněné bázi.. grilovací koření, pálivou papriku, chilli, ale nevím jaké množství a dát to do vajec nebo do sypké směsi? Můžete mi nějak poradit? Děkuji a přeji hezký den.Robert.
Dobrý den, mohu se prosím zeptat jak dlouho musí být v mrazáku a když je potom z mrazáku vyndám nemusím už je dávat do mrazáku? Až je vyndám z mrazáku po té době co tam musí být můžu dát třeba 150g boilies do nádoby a zalít to boostrem nezkazí se to? děkuji
Dobrý deň chcem sa opýtať môžem dať na bojlisi namiesto strúhanky suchý pomlety chleba ďakujem