Pečivo. Geniální nástraha na kapry, která je ověřená dlouhými léty. A pečivo na ryby jednoduše funguje. Mají jej rádi jak kapři, tak i líni, cejni nebo bílá ryba. Proto i rybářské firmy produkují obrovské množství nástrah z pečiva. Rybáři si mohou vybírat nástrahy nejrůznějších barev a chutí. Ale! Rybáři si mohou vyrobit kvalitní nástrahu z pečiva i v pohodlí domova. Je to jednoduché, rychlé a levné. Tak pojďme na to…
Možná vám tento recept, který si za chvíli ukážeme, přijde až neskutečně jednoduchý. Ale to je ono! V jednoduchosti je síla! Ale i jednoduché nástrahy jdou krásně vylepšit. Pečivu můžeme dát například výraznou barvu, anebo silný odér. A přesně to je to, co pro úspěšný lov kaprů tolik potřebujeme. Právě výrazná barva a chuť může z klasického pečiva udělat „smrtící zbraň“. Přitom pro výrobu této nástrahy nepotřebujeme žádné drahé esence a barviva. Ne. Stačí jen pár surovin, které najdeme v kuchyni.
Domácí výroba ochucené nástrahy z pečiva: Krok za krokem
Výroba této nástrahy vám skutečně nezabere nijak dlouhou dobu. Navíc je velice levná, přitom až neuvěřitelně účinná. Hlavním tajemstvím úspěchu tkví v použitých surovinách. Pro výrobu této nástrahy budeme potřebovat především česnek a mletou papriku. Proč zrovna tyto dvě suroviny? Česnek je odjakživa velice účinnou surovinou, která je výborná především díky silnému pachu. Ostrý odér česneku kapři moc dobře cítí a aktivně na něj reagují. A co ona mletá paprika? Ta je důležitá hlavně díky jejímu výraznému zbarvení.
Potřebné pomůcky: Nůž, „rozmačkávač“ na česnek
Použité suroviny: Slisovaný a napařený rohlík, česnek, mletá paprika
Krok 1: Nejprve si oloupeme 5 stroužků česneku. Je vhodné, pokud pro výrobu této nástrahy použijeme kvalitní česnek, který silně pálí a má výrazný odér. Kvalita česneku má své opodstatnění. Čím kvalitnější česnek, tím kvalitnější nástraha na konci výroby. Když máme všechny stroužky česneku oloupané, rozmačkáme je do připravené misky. Rozmačkaným česnekem šetřete! Pořádně očistěte „rozmačkávač“ od rozmačkaného česneku. Tak výrazně snížíte ztráty.
Krok 2: Rozmačkaný česnek „rozmatláme“ po dně krabičky. A následně na rozmačkaný česnek nasypeme mletou papriku. Tak. Nyní obě suroviny pořádně promícháme. Do mleté papriky se dostane ostrá vůně česneku, a paprika zase obarví rozmačkaný česnek. Po chvíli míchání tak vznikne nádherná pasta – výrazně zbarvená a silně vonící ostrým odérem česneku.
Krok 3: Nyní si vytáhneme slisovaný a napařený rohlík, který rozřežeme na kostičky. Velikost nakrájených kostiček záleží na našich požadavcích. Pokud se chceme vydat na menší kaprovité ryby, je lepší nakrájet menší kostičky z pečiva. Pokud se ale vydáme cíleně na kapry, pak je lepší zvolit větší velikost kostiček. Nakonec nakrájené kostičky vysypeme do krabičky, ve které máme připravenou „pastu“ z česneku a mleté papriky. Je vhodné, když pečiva s touto pastou promícháme, aby se vůně a barva lépe vsákly do pečiva.
Kompletní postup domácí výroby ochucené nástrahy z pečiva si můžete prohlédnout na přiloženém videu výše.
TIPY A TRIKY: Jak ještě více zatraktivnit tuto nástrahu?
Možná by se na první pohled mohlo zdát, že tato nástraha už více zatraktivnit nejde. Ale nenechte se mýlit. I tato nástraha jde zatraktivnit. Například kouskem přidaného česneku. Jak to myslím? Když napíchnete ochucenou nástrahu z pečiva na háček, pak stačí ještě pod ní přidat kousek česneku (jednoduše ukrejte kousek česneku z oloupaného stroužku). Rázem tak dostanete velice zajímavou nástrahu. Nebojte se, kouskem česneku nic nezkazíte. Naopak! Tohle vylepšení funguje i na velké a zkušené kapry. I ti totiž česnek milují!
Jak dále tuto ochucenou kostičku pečiva zatraktivnit? A co použít klasiku? Perfektní jsou například červi nebo žížaly. Toto vylepšení je perfektní především při lovu na feeder, kdy máme políčeno na cejny, velké plotice nebo perlíny. Jednoduše napíchneme menší ochucenou kostičku a pod ní ještě přidáme 2 nebo 3 červíky. Tohle je taky zaručená „bomba“!
Jak chytat ryby na pečivo?
Pečivo má velice širokou škálu využití. Začněme onou nástrahou, kterou jsme si nyní vyrobili. Tyto ochucené kostičky z pečiva lze použít jak při lovu na položenou, tak například i při lovu na feeder. Jediný rozdíl při použití této nástrahy je v její velikosti. Jak už jsme si řekli výše: V případě, že se vydáme na kapry, použijeme pro jejich chycení větší kostičky z pečiva. Když se ale vydáme na cejny, líny nebo bílou rybu s feederem, pak si přichystáme menší kostičky.
Nástrahy z pečiva jsou skvělé pro chytání ryb v každém ročním období. Ve studených obdobích roku je pečivo výborné zejména proto, že jde o lehkou nástrahu, kterou slupne i poměrně pasivní ryba. A pokud docílíme toho, že bude pečivo vydávat silnou vůni a výraznou barvu, pak je na úspěch zaděláno. Takže jestli se vydáme na ryby v brzkém jaře, anebo v pozdním podzimu či zimě, pak pečivo rozhodně nenechávejme doma.
Ale i v teplých částech rybářské sezóny je pečivo naprosto parádní lahůdkou pro ryby. Rybám pečivo chutná, takže jej kaprovité ryby s velkou chutí přijímají. Pečivo je navíc lehkou nástrahou, což se může v teplých částech roku hodit! Když je teplo, ryby se drží ve sloupci. A odtud je těžké je donutit k záběru. Ale ne s pečivem! Stačí navázat takovou montáž, která umožní prezentaci nástrahy z pečiva výše nade dnem. A rázem máme k dispozici účinnou nástrahu, která perfektně funguje…
Pečivo je ale i skvělou návnadou, a na to se mnohdy zapomíná. Dnešní rybářský trh jednoduše nabízí spoustu lákadel, krmení nevyjímaje. Takže na pečivo se mnohdy zapomíná. A to je škoda! Především pečivo je i v dnešní době moderních návnad perfektní surovinou při lovu kaprů. Kapři, a to i ti největší, pečivo zbožňují. Ostatně, o tom se můžete přesvědčit i na našem dalším videu, které jsme pro vás v minulosti natočili. Na něm jde krásně vidět to, jak se kapři doslova „pasou“ na krmném místě, na kterém leží pečivo.
Autor: Viktor Krus