Omega3kapr. Toto je označení pro zdravějšího kapra, který se objeví na trhu s živými rybami. Maso těchto speciálně krmených ryb obsahuje větší množství zdraví prospěšných látek, zejména pak mastné kyseliny. Konzumace zdravějšího kapřího masa má podle dlouholetých výzkumů specialistů na výživu pozitivní dopady na lidské zdraví. Kapry, kteří mají v mase vyšší množství omega 3 mastných kyselin, uvede na trh Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.
Speciálně chovaní kapři obsahují pro lidský organismus prospěšné látky díky jedinečnému krmivu, které má speciální složení. Toto rybí krmivo, mimo jiných surovin, obsahuje i vysoký podíl řepkového nebo lněného oleje. Kvalitní krmivo je pro chov zdravějších kaprů zásadní. Zdravější kapři jsou chování ve vybraných rybnících, na kterých neprobíhají nijak zvlášť intenzivní zásahy do vodního prostředí a probíhá na nich zvýšená kontrola.
Hromada zdraví: Kaprů bude dostatek
Chovatelé se rozhodli chovat zdravější kapry z toho důvodu, že maso tohoto rybího druhu je v České republice tradiční a nejoblíbenější. Jde tedy o nejefektivnější cestu, jak k zákazníkovi dostat zdravé a kvalitní maso obsahující prospěšné mastné kyseliny.
Kapři jsou u nás skutečně nejoblíbenější rybou k jídlu. Jejich roční produkce se na území České republiky pohybuje okolo 18 tisíc tun. A mezi nimi se budou prodávat právě i ti zdravější kapři z Jihočeské univerzity, která nabídne téměř 10 tun těchto speciálně krmených ryb. „Ryby budeme prodávat z kádí, které budou označeny ochrannou známkou ve tvaru srdce a ryby,“ říká Václav Nebeský z vědeckého pracoviště ve Vodňanech.
Pokud budete chtít při koupi zdravějšího kapra zjistit bližší informace o jeho mase, pak se nebojte zeptat obsluhy u stánků nabízejících tyto speciální ryby. Budou totiž v nich prodávat studenti z rybářské školy, kteří plnohodnotně vysvětlí zdravé přednosti takovýchto kaprů.
ČTETE TAKÉ – Boilies (1. díl): Jednoduchá a rychlá domácí výroba boilies
Zdravý vánoční kapr
Zdravější kapři obsahují zejména vyšší podíl omega 3 mastných kyselin. Jedná se o zdraví prospěšné látky, které mají například protizánětlivé účinky. Omega 3 mastné kyseliny efektivně fungují i jako prevence proti mnoha civilizačním onemocněním, takže proto jsou tyto látky prospěšné pro správnou funkci oběhové soustavy člověka.
Člověk by měl podle doporučení lékařů jíst ryby dvakrát týdně. To potvrzují i lékařské výzkumy. Například pozitivní dopad zdravějších kaprů z Jihočeské univerzity na lidské zdraví dokazuje dlouhodobý výzkum specialistů na výživu a kardiovaskulární choroby z pražského IKEMu. „Jídelníček s tímto masem zařazeným alespoň dvakrát týdně prokazatelně chrání srdce před vznikem chorob, snižuje hladinu krevních cukrů a zabraňuje usazování cholesterolu,“ potvrzuje Pavel Kozák z Fakulty rybářství a ochrany vod. A co víc! Kapří maso patří k těm nízkoenergetickým, velice dobře se tráví a nezakazuje jej žádná dieta.
Cena? Za speciálního kapra si připlatíme!
Jelikož chov zdravějších kaprů má speciálnější nároky, mezi které patří speciální krmivo, zvýšená kontrola prostředí chovu, analýzy vzorků kapřího masa, bude koncová cena za tyto ryby o trochu vyšší. Chovatelé zdravějších kaprů odhadují, že cena bude oproti normálním kaprům vyšší o 25 až 30 %. Prodejci se ale snížené poptávky po zdravějších kaprech kvůli jejich ceně neobávají. Podle nich zákazník totiž dostane kapří maso té nejvyšší kvality s vyšším množstvím zdraví prospěšných mastných kyselin. A to kupující jistě ocení. Zdravější kapři se budou prodávat již naporcovaní v podobě půlek a filet.
Autor: Viktor Krus
Ilustrační foto: archiv InRybar.cz