Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity si připisuje další významnou práci na vědeckém poli. Čeští a švédští vědci spojili síly, aby zjistili, jaké účinky mají látky zvané flavonoidy na ryby. A výsledky byly v některých ohledech opravdu zajímavé. Přečtěte si o výsledku dané studie v tiskové zprávě z FROV JU…
Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity patří k velice mladým vzdělávacím ústavům, otevřela se teprve v roce 2009. Škola disponuje hned několika specializovanými pracovišti, kde se mohou pracovníci i studenti věnovat nejrůznějším výzkumům. Ty se nejčastěji zabývají hydrobiologií, genetikou, chovem ryb a raků, astakologií (výzkum zaměřený na raky) nebo toxikologií. Fakulta rybářství a ochrany vod díky tomuto pestrému spektru pracovišť patří ke špičkovým vědeckým institucím v oblasti aplikovaného výzkumu, a je jediným ústavem svého druhu ve střední Evropě.
Tip: Webové stránky Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity
Celé znění tiskové zprávy:
To, že ovoce a zelenina jsou zdraví prospěšné, je známý fakt. Obsahují totiž mimo jiné látky zvané flavonoidy, které mají antioxidační a další pozitivní účinky. Ví se také o tom, že flavonoidy ovlivňují hladinu léků, proto se třeba antibiotika nesmí zapíjet pomerančovým džusem. Méně se ale dosud vědělo o tom, jaké mají flavonoidy účinky na různé druhy živočichů. Vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a jejich kolegové z Švédské Univerzity zemědělských věd v Uppsale uveřejnili výsledky srovnávací studie, které jsou významné ve světovém měřítku.
Flavonoidy jsou obvykle zdraví prospěšné, blahodárný vliv mají především na cévy. Při kombinaci s léky ale mohou být nebezpečné, zabraňují totiž odbourávání léčiva a to se v těle koncentruje ve škodlivých dávkách.
Dosud neexistovala srovnávací studie účinků flavonoidů na různé druhy živočichů tak, aby bylo jasné, které druhy se mohou při studiu vlivu flavonoidů na člověka využít a které ne. “Poslední desetiletí panuje v souladu se zákonem na ochranu zvířat trend testovat na co nejjednodušších organismech, případně pouze na jejich buněčných strukturách, ” říká Otomar Linhart, děkan Fakulty rybářství a ochrany vod JU a ředitel jejího vědeckého výzkumného centra CENAKVA, kde se studie realizovala. “Často používané jsou právě ryby, a proto jsme byli kolegy z Uppsaly osloveni,” dodává.
Hlavní autorka studie Viktoriia Burkina patřící k týmu vodňanských vědců z FROV JU zkoumala účinky flavonoidů na ryby a různé další živočichy. Srovnávací studie, uveřejněná v prestižním časopise Biochemical Pharmacology, zjistila, že ne všechny druhy živočichů na flavonoidy z citrusů reagují stejně.
“Přestože ryby vykazují ve schopnosti detoxikace širokého spektra látek mnohé podobnosti s člověkem, výsledek našeho výzkumu ukazuje, že naringenin (pozn. konkrétní flavonoid, obsažený např. v grepu) zpomaluje enzym odpovědný za metabolické odstraňování mnoha léčiv u všech testovaných savců, tedy u člověka, prasete a myši. U ryb ale tento enzym reaguje jiným způsobem,” říká vedoucí týmu Vladimír Žlábek. “To znamená, že ryby není možné využít v dalším testování látek, jež mohou reagovat s enzymem CYP3A metabolizujícím většinu léků,” uvádí Žlábek.
Pro navazující výzkum zkoumající vliv flavonoidů na metabolismus člověka bude tedy nutné využít organismy vyšší úrovně, jako jsou například myši. Vědci z FROV budou ale ve studiu vlivu flavonoidů na ryby pokračovat, některé druhy bioaktivních látek obsažené v odpadních vodách by totiž mohly ovlivnit celou populaci ryb.
Redakce InRybar.cz a FROV JU
FOTO: FROV JU