DomůNovinkyRybáři varují: Vánoční kapry nepouštějte zpět do vody! Rybu nechte nejlépe zabít...

Rybáři varují: Vánoční kapry nepouštějte zpět do vody! Rybu nechte nejlépe zabít přímo na stánku

- Reklama -

S vánočními svátky přichází každoroční téma, které se týká pouštění kaprů zpátky do vody. Tento zvyk si oblíbila velká spousta lidí, kteří koupené kapry prostě pouští do řek nebo rybníků. Jenže! Takový vánoční kapr bývá značně zesláblý a nemá zásoby tuku, které by mu pomohly přežit zimu. Proto rybáři před pouštěním kaprů do přírody varují. Tyhle ryby totiž s největší pravděpodobností uhynou…

Proč se vánoční kapři asi měsíc před prodejem už vůbec nekrmí? Je to tím, aby v jejich mase došlo ke snížení tuku. Právě tohle totiž napomůže k tomu, že ryba nesmrdí po „bahně“, takže kapří maso pak mnohem lépe chutná. Jenže! Právě nedostatek tuku je fatální pro ty kapry, které lidé pouští zpátky do volné přírody. S největší pravděpodobností takový kapr krutou zimu nepřečká.

S tím souhlasí i někteří veterináři, kteří ještě dodávají, aby lidé nechávali vánoční kapry zabíjet přímo na stánku. Pro ryby je totiž transport v igelitové tašce, a následné puštění do vany, velmi stresující. Proto je lepší kapra tohoto ušetřit a nechat ho rychle zabít na stánku, kde jej rybáři omráčí, a poté podříznou.

Pobyt ve vaně je pro kapra velmi stresující i proto, že zažívá velmi zásadní teplotní šok. Voda v kádích je velmi ledová, kdežto voda ve vaně je výrazně teplejší. Navíc, voda ve vaně obsahuje chlór, který má neblahé účinky na žábry nebo ochranný sliz ryby. Proto je dobré rybu co nejrychleji usmrtit…

Přesto, někteří lidé i tak koupené ryby pouští do volné přírody. Jak to tedy udělat, aby ryba měla co největší šanci na přežití? Zaprvé: Vyberte kapra, který je v nejlepší kondici (nemá viditelné poranění). Sahejte na ryby pouze mokrýma rukama a neobalujte jej do látek, které by mohly setřít ochranný sliz (ten je zásadní pro obranyschopnost ryby). Pozor na teplotní šoky! Ani přeprava ve vytopeném autě rybě neprospívá! A poté rybu vypusťte co možná na nejhlubším místě, na kterém není proud, který by rybu vysiloval. Tento postup dává vypuštěnému kaprovi největší šanci na přežití…

Zdroj: Český rybářský svaz

Redakce InRybar.cz

Ilustrační foto: archiv InRybar.cz

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

5 KOMENTÁŘE

  1. ČRS v posledním odstavci dává opravdu dobrou radu, zvlášť v době, kdy se v rybochovech objevuje KHV. Kapr je jídlo a jídlo se nepouští, je to podobné, jako kdyby si slabomyslný občan koupil třeba živého králíka nebo sele a pustil ho do lesa.

  2. ,, Chyť a pusť “ funguje ve všech zemích a hlavně tam kde si uvědomují odkaz svých předků a předání dětem, protože všichni víme jak dlouho musí být ryba ve vodě aby dosáhla ryba trofejní míry. Klidně si vezmu kapra ale, tak aby byl vůbec k jídlu.

    • Lžeš, ve všech zemích nefunguje, zjisti si troubo třeba něco o Německu nebo Švýcarsku, než ze sebe začneš dělat pitomce.

      • Ty se zase neprojevuj jako ubožák co má potřebu někoho nazývat pitomcem,řídíš se heslem podle sebe soudím tebe? Pokud ano pak klidně zbytek světa nazyvej pitomci…

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -