DomůNovinkyJak se bránit proti koronaviru? „Jezte více sladkovodních ryb, které obsahuje vitamín...

Jak se bránit proti koronaviru? „Jezte více sladkovodních ryb, které obsahuje vitamín D!“ říkají vědci

- Reklama -

Celý svět aktuálně trápí koronavirus, který způsobuje i zánětlivé onemocnění plic. A i když na tento virus zatím neexistuje stoprocentní vakcína, některé studie radí, aby lidé posilňovali svou imunitu. Jak například? Třeba podle Státního zdravotnického ústavu je vhodné, aby lidé zvyšovali obsah vitamínu D ve svém těle tím, že budou konzumovat maso ze sladkovodních ryb. Proč? Protože právě tento vitamín zvyšuje odolnost těla proti zánětlivým onemocněním. Tuto informaci přineslo například Rybářské sdružení České republiky, které zastřešuje významné rybníkáře u nás.

Na webu Rybářského sdružení se píše:

Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců. Zdravotní ústav proto doporučuje konzumovat potraviny protizánětlivé, tedy obecně ovoce a zeleninu nebo ryby.

„Studie již dlouho prokazují souvislost mezi nízkým obsahem vitamínu D a řadou zánětlivých onemocnění. Vědci dále vědí, že zlepšení hladin vitaminu D může pomoci snížit záněty v těle,“ napsal SZÚ. Vitamin D přirozeně vyrábí lidská kůže díky UV záření ze slunce, jinak jsou dobrým zdrojem ryby.

Prodej ryb na sádkách nebo jiných specializovaných prodejních místech je jako jeden z mála v současnosti povolen (potvrzeno Ministerstvem zemědělství i Ministerstvem průmyslu a obchodu) a je tedy možné tato prodejní místa přímo navštívit a živou či zpracovanou rybu, nebo výrobky z ní, zakoupit. To vše za předpokladu dodržení všech bezpečnostních opatření (používání roušek, dodržování doporučené vzdálenosti apod.).

NEPŘEHLÉDNĚTE: Prodejní místa, kde můžete nakoupit čerstvé ryby, naleznete ZDE

Velikonoční svátky jsou tradičně obdobím se zvýšenou nabídkou a nabízí jedinečnou možnost zvýhodněných nabídek, a to především jako podpory zvýšení konzumace ryb v době, kdy jsou prokazatelně pozitivní dopady rybího masa na lidské zdraví třeba nejvíce. Kapr nebo jakákoliv domácí sladkovodní ryba společně s dalšími velikonočními pokrmy patřil vždy na sváteční stůl v období Velikonoc.

Na našem území ještě za první republiky patřil kapr k oblíbeným pokrmům v době předvelikonočního půstu a jeho spotřeba o Velikonocích byla jen o málo nižší než spotřeba v době vánočních svátků. Příprava rybích pokrmů je v době nabídky čerstvých filet a snadno dostupných on-line receptů jednoduchou záležitostí i pro úplné začátečníky a příjemnou cestou, jak posílit celý organismus.

Zdroj: Rybářské sdružení České republiky

Redakce InRybar.cz

Ilustrační foto: Rybářské sdružené České republiky

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -