Parné léto a nedostatek vody v rybnících. To byly hlavní příčiny toho, že na letošní Vánoce budou kapři dražší než v minulých letech. Rybáři nemohli kapry přikrmovat takovým množství krmení, jakým měli. Kilogram vánočního kapra tak letos vyjde na 90 až 100 korun. Otázkou je, co na to zákazníci. Jelikož je ale kapr svátečním pokrmem, dá se očekávat, že zdražení moc zákazníků neodradí.
Cena za kapra by se podle rybníkářů měla zvednout o 5 korun na kilogram. Rybáři uvádí, že za zdražením stojí nepříznivé podmínky v letních měsících. „Kvůli suchu byly některé naše rybníky napuštěny jen ze čtyřiceti procent své kapacity. Navíc jsme měli letos zhruba čtyřicet tropických dní. Sucho v kombinaci s vedrem nám neumožnilo kapry přikrmovat tak, jak bychom si přáli a jak bychom měli,“ řekl Novinkám Roman Osička, ředitel Rybníkářství Pohořelice.
„Sedm let jsme nezdražovali, takže teď předpokládáme, že nadcházející mírné zdražení naši zákazníci pochopí. Ryba je navíc v jejich jídelníčku stále spíše svátečním pokrmem, což bohužel platí i o kaprovi. Na jedné straně tak zdražení tím spíše přijmou, na straně druhé bychom byli rádi, kdyby měli sladkovodní ryby na svých talířích častěji,“ řekl Osička.
Spotřeba ryb v České republice
Češi nejsou velkými milovníky rybího masa. Ve světě každý obyvatel průměrně spořádá 16 kilogramů ryb. Každý Evropan pak průměrně sní 11 kilogramů rybího masa. A Češi jsou hluboko pod oběma průměry. Každý Čech spořádá méně jak 6 kilogramů rybího masa. Dalším zjištěním pak je, že Češi dávají přednost spíše mořských rybám. Těch sladkovodních sní každý Čech pouhých 1,5 kilogramů ročně!
České rybníky ročně vyprodukují asi 20 tisíc tun sladkovodních ryb. A není se čemu divit. Na našem území se nachází 41 tisíc hektarů rybníků, které se využívají pro produkční chov ryb. V drtivé většině případů se u nás nejčastěji chovají kapři (skoro 90 procent produkce). Přesto, v českých rybnících roste obliba i jiných druhů ryb. Například amurů nebo tolstolobiků.
Redakce InRybar.cz
Ilustrační foto: archiv InRybar.cz