Vyrábí se ze šrotovaných, drcených a mletých přísad (kukuříce, pšenice atd.). V obchodech ovšem narazíte spíše na směsi, které se skládají z více surovin. Existuje nespočet druhů těchto krmných směsí, které se liší v barvě, vůni či složení. Šrot si můžeme vylepšit různými přísadami (pečivo, partikly).
Šroty lze použít k vnadění prakticky všech kaprovitých ryb.
Příprava: Je naprosto jednoduchá. Suchou směs nasypeme do nádoby a zalijeme vodou. Následně mícháme do té doby, až nám ze směsi vznikne dobře tvarovatelné těsto. Vody přidáváme přiměřeně. Nesmíme ji přidat mnoho (z těsta by se stala řídká hmota), ale také málo (těsto by se rozpadalo). Správně namíchané těsto poznáme tak, že z něj uděláme koule, jejichž těsto nám nezůstává na rukou či se nerozpadá.
Použití: Šrotem obalujeme olovo (na položenou). Po hození nám šrot z olova zatraktivní nástrahu, která leží poblíž.
Šrot také můžeme rozhazovat do vody a utvořit si tak atraktivní krmné místo. Tuto taktiku používáme například při lovu na plavanou.
Lovená ryba: nedravé ryby
Rybolovná technika: položená, feeder, plavaná
Související články:
Šrot na ryby: Oblíbená návnada, která zaručeně přiláká ryby na krmné místo