DomůNovinkyRybáři nemůžou chytat ryby na oblíbené pískovně. Viníkem je byrokracie

Rybáři nemůžou chytat ryby na oblíbené pískovně. Viníkem je byrokracie

- Reklama -

Středočeský územní svaz vyhlásil zákaz rybolovu na oblíbené lokalitě Písková Lhota. Už o prázdninách oznámil SÚS přechod z režimu rybníkářství na režim svazového revíru.

Na webových stránkách středočeských rybářů stojí, že Písková Lhota je uzavřena „z technických důvodů“, kvůli kterým platí okamžitý zákaz rybolovu na pískovně do 31. 12. 2024. Proč se tedy na oblíbeném revíru nesmí rybařit?

 

Rybáři si budou muset počkat na leden 2025

Písková Lhota se stane oficiálním rybářským revírem, což znamená zásadní změnu v jejím dosavadním provozu. Současný režim rybníkářství končí k 31. prosinci 2024, a od roku 2025 bude pískovna provozována jako revír. Více nám k tomu exkluzivně pro InRybar.cz řekl tiskový mluvčí středočeských rybářů Václav Šámal.

„Revír je uzavřen z důvodu uvedení do stavu souladu s legislativou. Na VP je stále registrované rybníkářství, ale rovněž je již vyhlášen i rybářský revír, přestože výkon ryb práva je povolen od 1. 1. 2025. Dle vyjádření Kraje tento souběh není možný, a tak byla pískovna uzavřena do 31. 12. 2024,“ uvedl důvod nuceného uzavření Šámal.

Ujistil však rybáře, že od nového roku se již opravdu bude chytat. „Od 1. 1. 2025 je Písková Lhota řádným revírem, takže bude od tohoto termínu zahájen rybolov,“ dodává rozhodně Šámal.

Pískovna Písková Lhota mezi rybáři nabyla velké obliby díky skvělým podmínkám a nadstandardní péči jak o ryby, tak o rybáře. Středočeský územní svaz (SÚS), který je vlastníkem této vodní plochy, investoval do její úpravy značné prostředky a úsilí.

 

Rybáře čekají výrazné změny

Středočeskému územnímu svazu se tak podařilo vytvořit místo, kde mohli rybáři i koupající se návštěvníci společně existovat bez konfliktů. To vše díky režimu rybníkářství, ve kterém byla pískovna doposud provozována. To nyní ale končí…

Předseda SÚS Dušan Hýbner uznal, že pískovna byla často terčem závisti a kritiky. „Vytvořili jsme něco, co nás stálo velké úsilí a množství práce. Chápu, že se pak těžko od členů poslouchá, proč to jde ve středních Čechách, a ne u nich,“ uvedl předseda Hýbner. Co nový režim rybářského revíru tedy přinese?

Od ledna 2025 se tak ruší povinnost placených SMS zpráv, tzv. místenek. Výbor SÚS rozhodl, že pískovna nebude zahrnuta do celosvazového rybolovu a bude sloužit především středočeským rybářům, kteří přispěli na její vybudování.

Nově budou zavedena pravidla specifická pro Pískovou Lhotu, včetně nového typu povolenky a omezení počtu úlovků. Cena roční povolenky pro rybáře z jiných územních svazů a hostující členy je stanovena na 6000 korun, třídenní povolenka pak na 2000 korun. Pro řádné členy SÚS je cena roční povolenky za 400 korun.

„Povolenka pro řádné členy SÚS bude na revír Písková Lhota za 400 korun. Je celoroční, odpadají veškeré další poplatky, které byly na pískovně hrazeny doposud. Peníze budou primárně využity na zachování současného stavu pískovny – od vyvážení odpadků, toalet, až po údržbu celého revíru a zarybnění. Upozorňuji, že tato zlevněná povolenka je i pro členy samostatných MO a pouze pro řádné členy. Čili neplatí například pro členy, kteří v našem územním svazu hostují,“ uvádí pro InRybar.cz podrobnosti okolo povolenek tiskový mluvčí Václav Šámal.

Zdroj: Středočeský ÚS, ilustrační foto: InRybar.cz

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -