DomůNovinkyZhouba ikonických lososů? Počty ulovených ryb zase klesly. Důvodů je více

Zhouba ikonických lososů? Počty ulovených ryb zase klesly. Důvodů je více

- Reklama -

Losos obecný je ryba, se kterou se touží setkat asi každý rybář. Jenže jen zlomku z nich se to opravdu poštěstí. Navíc čerstvá data o stavu lososovitých ryb v Británii nevypadají nikterak růžově.

Ačkoliv jsou to „pouhé statistické údaje“, dá se z nich vyčíst, že se ryby potýkají s přírodními živly, změnami klimatu a lidskými zásahy do jejich životního prostoru. Jak to tedy vypadá s populacemi lososů obecných ve Velké Británii?

 

Král řek na ústupu?

Losos obecnýv posledních letech těžké časy po celé Evropě. Rok 2023 přinesl podle britského výzkumu další pokles v úlovcích: celkem bylo uloveno přibližně 5 800 lososů, což je o 11 % méně než v roce 2022. Je to sice smutná zpráva, ale bohužel není překvapivá.

Losos je jednou z ryb, které nejvíce zasahují změny v životním prostředí. Znečištění vod, stavby přehrad, změny klimatu a narůstající teploty vody činí z jeho životního cyklu téměř nepřekonatelnou výzvu.

Život lososů je opravdu pozoruhodný: ryby se narodí v říčních proudech, poté putují do oceánu, aby se po letech zase vrátily na místo svého zrození. Tato cesta je však stále obtížnější a mnoho lososů ji nikdy nedokončí…

 

Proč počty lososů klesají?

Při pohledu na neustále klesající počty lososů musíme přemýšlet o příčinách. Jaké výzvy tato nádherná ryba v současnosti překonává?

Jednou z největších překážek je kvalita vody. Znečištění a změna chemického složení řek mají negativní dopad na přežití mladých lososů. Klimatické změny zase vedou k narůstajícím teplotám vody, což pro rybí milovníky chladné vody představuje vážný problém.

Do třetice je tu lidský faktor: stavby přehrad a další překážky brání volné migraci, což může zcela znemožnit lososům návrat na jejich rodná místa.

Ale není všem dnům konec! Britské úřady se snaží zachránit, co se dá. V posledních letech zavedly řadu opatření. Zavedena byla třeba regulace rybolovu, až přes obnovu říčních biotopů nebo projekty na vypouštění mladých lososů do řek.

Pro rybáře je každé takové číslo víc než jen statistika. Moc dobře totiž ví, že je to ukazatel zdraví našich řek a vodních ekosystémů. Lososi nejsou jen překrásné ryby, ale také indikátory čistoty a zdraví vody. Když se daří lososům, daří se i řekám. A když klesají jejich počty, znamená to, že něco není v pořádku…

Zdroj: gov.uk, ilustrační foto: InRybar.cz

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -