DomůNovinkyGiga sumec albín z moravské svazové vody: jedná se asi o nový rekord

Giga sumec albín z moravské svazové vody: jedná se asi o nový rekord

- Reklama -

Životní úlovek se povedl mladému rybáři Dominiku Jeglovi, který z moravské svazové vody vytáhl pravděpodobně největšího sumce albína chyceného v České republice. Rybu si doslova vysnil.

Zdá se, že letos uspořádal na Moravě svatý Petr sumcařské hody. Nejprve Jakub Vágner chytil na dvou lokalitách dva obří sumce, a teď jinému rybáři přišla tato nádherná gigantická „zlatá ryba.“ Sumec 223 centimetrů je sám o sobě skvělý počin. Ale albín? To se jen tak nevidí…

 

Z neplánovaného výletu na ryby se stal životní úlovek

Ten den ani původně mladý rybář na ryby neměl jet, ale jak už to tak u neposedných rybářů bývá, každou volnou chvíli tráví na rybách. „Skončili jsme v práci asi ve 3, tak jsme si s kamarádem řekli, že to na těch pár hodin půjdeme ještě zkusit.“

Mladík v minulosti již dva albíny chytil, ten větší z nich měřil fantastických 180 centimetrů. „Po cestě v autě jsme na albíny vzpomínali. Říkal jsem kamarádovi, že chytit albína přes dva metry musí být něco! Asi jsem si ho tím vymanifestoval,“ směje se sympaťák Jegla, který se lovu sumců věnuje 10 let.

To odpoledne bylo magické. A opět se ukázala stará rybářská pravda: Když ryby berou, můžete za den nachytat více než za celý život. Mladý rybář to všechno stihl za 3 hodiny. Ale pěkně popořadě…

 

Albín je zřejmě největším chyceným v ČR

„Rybu jsem zahlédl na sonaru a spustil jsem jí tam živou nástrahu. Bylo vidět, že sumec je mazaný. Na poprvé mi to nevzal,“ vzpomíná Jegla a dodává, že ani při druhém pokusu neuspěl. „Nabídl jsem mu nástrahu do třetice, vzal to jen lehce do kartáčů, přesně tak, jak to velké ryby dělají,“ popisuje mladý rybář.

Poté nastalo sumčí rodeo. „Při zdolávání jsem se naklonil pod loď. Hned jsem to viděl. Bílá ploutev. Je to on! Srdce se mi rozbušilo,“ popisuje muž, který i přes svůj mladý věk má na kontě několik trofejních ryb.

Z vody po několika minutách boje však vytáhl moravský klenot. „Chytil jsem několik sumců okolo 250 centimetrů, ale tohle je pro mě určitě ta nejcennější ryba,“ popisuje nadšeně. „Šlo vidět, že je hodně starý. Podle mě albíni rostou pomaleji a déle. Velmi pravděpodobně je to největší albín chycený v Česku. Vůbec jsem si to ale neuvědomoval, že by to mohl být rekord, “ říká o překrásné rybě Jegla, který za sumci jezdí i po Evropě.

 

Snové odpoledne pokračovalo

Snové odpoledne však pro chlapce posedlé lovem vousatých fantomů neskončilo. „Během 2 hodin jsme chytli ještě sumce 236 centimetrů, za 10 minut po něm 215 centimetrů,“ říká rutinním tónem v hlase.

„Mám svůj styl, dělám to jinak, piluju to 10 let a myslím si, že jsem na to přišel. Bývaly doby, kdy jsme chytli 1 rybu za den, někdy ani to ne. Teď chytnu klidně 3 až 5 sumců za den, říká stále skromným hlasem Jegla.

Na otázku „Jak hodnotí dosavadní sezonu?“ se Dominik Jegla usměje a zcela rozhodným hlasem odpoví: „Životní!“

Foto: Dominik Jegla (se souhlasem)

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

6 KOMENTÁŘE

    • Samozřejmě, pan Vágner, bude to mít perfektně zdokumentované, bude mu třepat hlavou a podobné věci, jak správně zacházet s rybou kterou chce pustit.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -