DomůOstatníRybářská publicistikaPytlák chtěl uplatit rybářskou stráž. Pytláci se platným trestům vysmívají

Pytlák chtěl uplatit rybářskou stráž. Pytláci se platným trestům vysmívají

- Reklama -

Severočeský územní svaz informoval o zadržení pytláka na pstruhovém revíru Ohře 8A, a to v úseku chyť a pusť! Jednalo se o „hlavu“ organizovaného gangu, který se na revíru pytlačení věnuje roky.

Známá skupina pytláků již způsobila na vícero revírech značné škody na rybí populaci, včetně neustálého lovení trofejních pstruhů obecných Ohři. I přes opakovaná zadržení se její činnost stále nedaří zastavit, což naznačuje, že dosavadní tresty uložené státní správou nejsou dostatečně odrazující.

 

Pytláci se současným trestům vysmívají

Zadržený pytlák, který je podle vyjádření tiskového mluvčího severočeských rybářů Jana Skalského „hlavou“ organizovaného gangu pytláků, se tentokrát pokusil uplácet člena rybářské stráže, aby se vyhnul postihu.

Tento pokus byl neprodleně nahlášen příslušným orgánům, a nyní probíhá vyšetřování. Je otázkou, zda tento incident konečně povede k přísnějším trestům nejen za pytlačení, ale i za pokus o úplatek. Severočeský územní svaz zároveň upozornil na neúčinnost současných pokut, zejména pro sociálně slabší jedince, a volá po zpřísnění trestů.

„V podstatě výše škody, kterou zadržení pytláci způsobí, zpravidla v současnosti nedosahuje hranice, aby bylo možné ji označit za trestný čin, tak je v podstatě téměř vždy klasifikováno jako přestupek. A bohužel zvláště u sociálně slabších jedinců to kolikrát bývá tak, že z nich v podstatě není co vymoci a dodržování pravidel se v podstatě vysmívají,“ líčí bezvýchodnou situaci exkluzivně pro InRybar.cz tiskový mluvčí Jan Skalský.

„A zadržené vybavení je rovněž moc nebolí, protože za pár stovek v současnosti koupí nové někde v marketu. Běžně to chodí tak, že po zadržení pytláka je přivolána policie, která to dále řeší a předává Odboru životního prostředí, to se v podstatě děje i se zadrženým vybavením,“ popisuje postup Skalský.

 

Řešením může být úřední zákaz rybaření

Rybářská stráž však doplácí na nešikovnou byrokracii, která je s pokutami spojená. „RS v naprosté většině případů na místě pokuty nevydává, je to i s ohledem na pro ni zvýšenou byrokracii a rovněž hmotnou odpovědnost za pokutové bloky,“ vysvětluje Skalský.

„Zvláště pokud jsou ale někteří jedinci zadrženi opakovaně, je možné jim uložit úřední zákaz činnosti, za jehož porušení již mohou hrozit přísnější tresty, které by již mohly některé odradit (oproti pokutě, kterou z nich nikdo nedostane), k tomuto opatření ovšem bohužel někteří úředníci nesahají,“ komentuje smutně snad jediné možné východisko Skalský.

O tom, že právě tady má legislativa spojená s pytláctvím velké mezery, se však již delší dobu ví. „ČRS na situaci upozorňuje. Bylo by vhodné zpřísnit tresty, případně pokud možno sahat v současnosti k tvrdším trestům dle toho, co platná legislativa umožňuje,“ myslí si Jan Skalský.

„Opakovaně dávat pokuty někomu, z koho nic nevymůžete, jaksi nemůže mít moc efekt, zvláště pokud se jedná o sociálně slabší jedince,“ kroutí hlavou tiskový mluvčí Severočeského územního svazu.

 

Organizovaný gang pytláků páchá škody

Podle slov Jana Skalského se na Žatecku opravdu jedná organizovanou skupinu, která pustoší revíry na severu Čech: „Někdo hlídá, další chytá, následně dle našich informací upytlačené ryby prodávají.“

Ovšem v souvislosti s touto skupinou se dle informací InRybar.cz nejedná pouze o pytlačení. „Měli by být zapojeni i do dalšího protiprávního jednání, ať již se jedná o krádeže nebo drogy. Někteří z nich se ani postihu neobávají, mimo Žatecka byli již zaznamenáni i na jezeru Most, kde je rybolov zakázán, přesto se nerozpakovali si sednout na zcela viditelné místo a v klidu pytlačit,“ říká s povzdechem tiskový mluvčí.

„Zadrženého pytláka je možné považovat za pomyslnou hlavu dané skupiny, člena RS přesvědčoval, aby ho za úplatu pustil. Z celého jednání je videozáznam. Mám informace, že následně mělo být členovi RS i vyhrožováno, že si na něj naši „drazí“ sociálně slabší občané počkají,“ komentuje dění na severu Čech Skalský.

 

Má smysl se snažit vymáhat právo a pořádek?

Tato situace má pak následky i na motivaci rybářské stráže. „V podstatě se jedná zároveň o situaci, která může být pro některé členy RS velice demotivující. Člen RS, který viníky opakovaně zadržel a zadržení tohoto má i nahrané v případě nepotrestání uvažuje, zda u RS neskončí,“ tvrdí tiskový mluvčí severočeských rybářů.

„Protože k čemu je snažit se vymáhat právo a pořádek, pokud orgány státní správy viníky dostatečně netrestají?“ uzavírá do nebe volající otázkou Skalský.

Zdroj: Severočeský ÚS, ilustrační foto: InRybar.cz

Přidejte i vy své hodnocení
- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -