DomůNovinkyZáchrana trofejních kaprů: rybáři zachraňovali vyplavené ryby na polích

Záchrana trofejních kaprů: rybáři zachraňovali vyplavené ryby na polích

- Reklama -

Severomoravský rybářský svaz se v posledních dnech ocitl v nelehké situaci po ničivých povodních. Na svých sociálních sítích sdílel video, které zachycuje rozsah škod, jež voda napáchala.

Rybáři nyní nacházejí ryby všudemožně – na polích, v malých potůčcích, ale i ve vysychajících kalužích. Bohužel, zatímco některé ryby se podařilo zachránit, jiným už nebylo pomoci.

 

Ryby jsou na povodně vybavené

Je to vskutku srdcervoucí pohled pro milovníky rybaření: kapr, kterému na zaplaveném poli čouhá hřbet z vody, množství krásných okounů uvězněných ve vysychající louži, ale také vyplavené kilogramy ryb na břehu řeky.

Důležitou informací pro vlastníky zaplavených pozemků je, že vyplavené ryby nejsou v žádném případě jejich. „Vlastník, popřípadě uživatel pozemku zaplaveného při povodni, není oprávněn na tomto pozemku lovit ryby a nesmí činit opatření, jímž by rybám zabránil vrátit se do rybářského revíru,“ upřesňují moravskoslezští rybáři.

To ale přestane platit po určitém časovém úseku. „Jestliže uživatel rybářského revíru neučinil do 7 dnů po opadnutí vody opatření k záchraně takovýchto ryb, je vlastník, popřípadě uživatel pozemku, na kterém voda zůstala, oprávněn si tyto ryby ponechat,“ dodal Moravskoslezský územní svaz.

 

Povodně mohou mít na některé druhy pozitivní vliv

Když dojde k rozvodnění řek, ryby se vyhýbají nebezpečným proudům a hledají úkryty v přirozených základech svých řek. „Schopnost přežít v takových podmínkách je u některých druhů ryb předávána v hejnu, kde nejzkušenější jedinci vedou ostatní do bezpečí,“ vysvětluje ichtyolog z ČRS Pavel Vrána v rozhovoru pro InRybar.cz.

„Jsou vybaveny řadou receptorů, které je varují před hrozícími záplavami. Před povodněmi se ryby snaží schovat na místech, která znají od narození, jako jsou proudové stíny za balvany, ostrovy či zaplavené porosty,“ .

Pavel Vrána dále poznamenává, že některé druhy ryb se v obdobích před povodněmi aktivně živí, aby si doplnily energii na období, kdy nebudou schopny lovit potravu. Jiní zástupci rybí říše zase využívají zvýšené koncentrace potravy, jako jsou vyplavené žížaly a hmyz, k doplnění své potravy v období povodní.

Mimo jiné se také ukazuje, že povodně mají vliv na rozmnožování ryb v záplavových oblastech. Pokud není tok výrazně ovlivněn lidskou činností, mohou být tyto události pozitivní. „Povodně přinášejí do toků štěrk a písek, což jsou nezbytné substráty pro úspěšný výtěr některých druhů ryb,“ říká Vrána.

I když povodně mohou být ničivé, ryby mají dlouhou historii přizpůsobení se těmto přírodním jevům. „Žádná povodeň na světě dosud ryby nevyhubila. I přesto je pravdou, že při každé povodni část ryb zahyne, ale i to je součástí přírody. Smrt jedněch ryb dává život jiným živočichům, jako jsou rackové, volavky, čápi a další,“ zakončuje odborník  z Českého rybářského svazu.

Zdroj: Severomoravský ÚS, ilustrační foto: InRybar.cz

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -