DomůNovinkyŽraloci sežerou „všechno“: podivné věci, které se našly v žaludcích žraloků

Žraloci sežerou „všechno“: podivné věci, které se našly v žaludcích žraloků

- Reklama -

Žraloci jsou považováni za jedny z nejnebezpečnějších predátorů oceánů. Jejich strava se většinou skládá z ryb, mořských savců a jiných obyvatel vodního světa. Jenže žraloci nesežerou jen tohle!

Vzhledem k „nevybíravé povaze“ žraloůků často pozřou předměty, které do jejich přirozeného jídelníčku rozhodně nepatří. Jaké šílené věci našli rybáři v žaludcích žraloků?

 

Proč žraloci žerou věci, které nejsou k jídlu?

Lidé po staletí ztráceli nebo záměrně vyhazovali do moře nejrůznější věci od oblečení přes šperky až po techniku. Jak množství odpadu v oceánech neustále roste, není překvapením, že se žaludky žraloků stále častěji podobají obsahu skládky.

Proto je pro mořské biology, rybáře i forenzní specialisty zkoumání obsahu žaludků žraloků nesmírně zajímavé, ale také mnohdy k pláči. Než se podíváme na některé z nejpodivnějších nálezů v žaludcích žraloků, je dobré si vysvětlit, jak je vůbec možné, že tito brutální predátoři sežerou i věci, které k jídlu rozhodně nejsou!

Žraloci mají velmi citlivé smysly a často prozkoumávají své okolí svými tlamami. Některé druhy, například žralok tygří, jsou proslulé svou nenasytností a snahou pozřít téměř cokoliv. Tito predátoři, známí jako „popelnice oceánů“, se pokoušejí ochutnat vše, co jim připadá lákavé.

 

Žralok sežral i brnění

Z tohoto důvodu v jejich žaludcích často končí plast, kov a další odpad. Nicméně jsou případy, kdy se žraloci vrhnou na věci, které by člověk nečekal ani v těch nejdivočejších snech.

Jeden z nejneuvěřitelnějších nálezů byl objeven ve středověku, kdy francouzský lékař Guillaume Rondelet v žaludku velkého bílého žraloka nalezl celý soubor ocelového brnění. Jak se brnění dostalo do oceánu, zůstává dodnes záhadou, ale tento objev ukazuje, že žraloci jsou schopni pozřít prakticky cokoliv.

V roce 1994 byla vystavena série podivných nálezů z žaludků žraloků, mezi nimiž nechyběl ani kožich. Tygří žralok byl v jednom případě nalezen s třemi kabáty a nylonovou pláštěnkou v žaludku. Podle odborníků na žraloky může kov a látka těchto oděvů žralokům připomínat kořist, například rybí šupiny.

Zvláštním objevem jsou také poznávací značky aut. Žraloci si často spletou kovovou destičku s rybou nebo jinou kořistí. Jedna z těchto značek byla dokonce vystavena na výstavě v roce 1994. Kromě poznávacích značek byly v žaludcích žraloků nalezeny i různé kovové předměty, například plechovky či kusy lodních vraků.

 

Otevření případu vraždy 

Možná nejděsivějším nálezem byl v roce 1935 lidskou paži s tetováním, který žralok tygří vyvrhl v australském Sydney. Tento šokující objev vedl k otevření případu vraždy podnikatele Jamese Smithe. Smith byl zavražděn a jeho tělo bylo hozeno do oceánu.

Mezi další podivné nálezy patří celý sob v žaludku grónského žraloka. Tento druh žraloka obývá chladné vody Arktidy, a je známý tím, že požírá uhynulé živočichy. Ve stejné oblasti byl nalezen i žralok, který spolkl celého psa se spřežením, a to včetně obojku i popruhů.

Zdroj: OutdoorLife, ilustrační foto: InRybar.cz

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -