DomůNovinkySmrt giga kapra rozplakala rybáře: ikonická ryba vážila i 40 kilogramů

Smrt giga kapra rozplakala rybáře: ikonická ryba vážila i 40 kilogramů

- Reklama -

Rybářskou komunitu v Beneluxu zasáhla smutná zpráva. Kapr „The Black“, jedna z největších a nejznámějších ryb evropských vod, byl nalezen uhynulý. Život jednoho z nejznámnějších kaprů tak skončil.

Tento legendární lysec, často přezdívaný také jako „Černé zrcadlo“, byl objeven v rákosí na svém domovském revíru, kde po téměř dvacet let fascinoval a přitahoval pozornost kaprařů z celého světa. Pro mnoho rybářů se jeho ulovení stalo celoživotním snem, a právě tato ryba se nesmazatelně zapsala do historie sportovního rybolovu.

 

Kapr, který přepisoval rekordy

Kapr „The Black“ si během svého dlouhého života vydobyl obdiv a úctu rybářů z různých koutů Evropy. Největší okamžik jeho „slávy“ přišel, když dosáhl vrcholu své hmotnosti – úctyhodných 40 kilogramů, čímž se zařadil mezi největší kapry světa.

Kromě své impozantní velikosti se stal známým také díky úspěšným rybářům, kteří měli štěstí a umění jej ulovit. Mezi ně patří například Darrell Peck, jeden z těch, kteří jej dokázali přelstít.

Dalším rybářem, který se nesmazatelně zapsal do historie úlovkem tohoto kapra, byl Ian Thiels. Jeho příběh je stejně fascinující jako samotný úlovek. V prosinci roku 2019 měl „The Blacka“ na dosah, ale při nešikovné manipulaci mu ryba vyklouzla z podložky a ztratila se ve vodě.

Thiels byl z této ztráty psychicky zdrcen, avšak nevzdal se, a pokračoval v lovu. Po dlouhých 40 zimních večerech bez záběru však nakonec odešel s prázdnou a musel čekat na další příležitost.

Ta přišla až v roce 2020, kdy se mu podařilo kapra znovu ulovit. Po osmi dnech tvrdého boje dosáhl vysněného cíle – „The Black“ se znovu objevil pod jeho nohama. Při vážení ryba dosáhla úctyhodné váhy 37,5 kilogramů.

 

Záhada smrti legendárního kapra

Navzdory své popularitě a dlouhověkosti však „The Black“ svou cestu „ukončil“. Důvody jeho smrti zůstávají nejasné, protože se místní rybáři rozhodli jeho tělo pohřbít bez provedení pitvy.

Mohlo se jednat o přirozenou smrt způsobenou stářím, jelikož na kapra se dožil běžného věku. Na druhou stranu, častá manipulace při úlovcích, kterou ryba během let zažívala, mohla způsobit komplikace, které se možná podepsaly na jejím zdraví.

Další spekulací je narušení ekosystému na revíru, kde došlo k vypuštění malých koi kaprů, což mohlo ovlivnit kvalitu vody a rovnováhu prostředí. Přestože je smrt „The Blacka“ pro kaprařskou komunitu obrovskou ztrátou, jeho odkaz žije dál.

Tento kapr nebyl jen obří trofejní rybou, ale také symbolem vytrvalosti, štěstí a kaprařské vášně. Kapři jako „The Black“ se stávají mýty a jejich jména se předávají z generace na generaci rybářů, kteří doufají, že jednou uloví svého vlastního „černého obra“.

Zdroj: KWO, ilustrační foto: InRybar.cz

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

1 komentář

  1. …byl to opravdu krásný kousek , kdysi z informací z muzea rybářství a lesnictví v Hluboké nad Vltavou mě utkvělo v paměti, že největší chycený kapr je z roku 1711, Frankfurt n / O. , stejná váha a míra 1,5 metru

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -