DomůOstatníRybářské komentářeNÁZOR: Obžaloba politiků. Tohle by ochránilo před povodní Moravskoslezský kraj

NÁZOR: Obžaloba politiků. Tohle by ochránilo před povodní Moravskoslezský kraj

- Reklama -

Letošní povodně na Opavsku a Ostravsku patří k těm nejhorším od roku 1997. Škody v těchto oblastech jsou obrovské. O to více může tragická situace českého voliče štvát při pohledu do sousedního Slezského vojvodství.

Ratiboř. Polským městem, které leží jen pár kilometrů od zaplavených česko-polských hranic, protéká řeka Odra. Do ní je navíc přimíchána voda z řeky Olše, na které v minulých dnech také platil 3. povodňový stupeň. Češi by si tak mohli pomyslet, že polské město Ratiboř bude pod vodou. Realita? Díky polské reakci na povodně 1997 je ale město „suché“. Toto je důvod…

 

Polská stavba zabránila miliardovým škodám

Při příjezdu do polské Ratiboře ze směru od Ostravy je totiž vybudovaný obrovský poldr. Jedná se o vodní dílo na řece Odře, které je tvořeno obrovskou hrází s „vypouštěcím tělesem“. Díky tomuto vodnímu dílu byli tak Poláci schopni okamžitě reagovat na zvýšenou hladinu v Odře, a výrazně tak zabránit škodám ve Slezském vojvodství.

Pohled z hlavní hráze poldru v Ratiboři, který zadržuje obrovské množství vody z rozvodněné řeky Odry

Včera, tedy 17. září 2024, Seznam Zprávy přinesly informaci, že poldr Dolní Ratiboř zadržel neuvěřitelných 144 miliónů metrů krychlových vody. Nad hrází tohoto vodního díla tak vzniklo obrovské jezero – kdyby poldr neexistoval, všechna voda by zaplavila města a obce ve Slezském vojvodství níže po proudu.

Poláci tak zabránili obrovským materiálním škodám, které by vyšly na miliardy korun. Navíc tato stavba pomáhá mírnit škody i městům v jiných vojvodstvích. „Zadržuje povodňovou vlnu na Odře, „zplošťuje ji“, zpomaluje a tím dává šanci na obranu Vratislavi a dalších měst,“ uvedly Seznam Zprávy.

 

Proč podobná stavba nechrání města v Moravskoslezském kraji?

Při pohledu na povodňovou vodu v retenční nádrži pak člověka napadne otázka – proč podobná stavba nechrání Opavu, Ostravu a Bohumín? Tedy města, která letošní záplavy výrazně poškodily, a ve kterých budou škody obrovské.

Obrovská hlavní hráz poldru v Ratiboři

Roky se mluví o Nových Heřminovech. A mně jako českému voliči, kterému na Moravskoslezském kraji velmi záleží, je úplně jedno, jestli tam bude přehradní nádrž nebo suchý poldr.

Vodní dílo zadržuje masivní množství vody, které by jinak zalilo Slezské vojvodství

Už bych jen poprosil politiky na všech úrovních, ale i nejrůznější organizace, aby se konečně domluvili, a začali konat. Plně respektuji, že člověk nikdy nezabrání škodám po povodních, ale my jsme se je nepokusili ani snížit, jen se dohadujeme. A to je na tom odsouzeníhodné. 

Na hrázi je vypouštěcí zařízení, díky kterému lze korigovat průtok řeky. Poláci tak i tímto způsobem pomáhají níže položené Vratislavi

Od roku 1997 v moravskoslezských řekách odteklo hodně vody, a při další velké povodni se ukázalo, že na skutečně velkou vodu v této oblasti nejsme připraveni. Připravenost si představuji tak, jak vypadá v Polsku ve Slezském vojvodství.

Poldr v Ratiboři funguje. Fungoval by i v Moravskoslezském kraji?

Tohle nebyla poslední tragická povodeň. Jednou zase přijde velká voda. A otázkou bude, zdali konečně budeme připraveni, anebo zase člověk uvidí, jak lidé vynáší ze svých domovů zničený majetek, na který roky tvrdě pracovali.

Napuštěný poldr v Ratiboři připomíná obrovskou přehradu

A netvrďte mi, že v Jeseníkách podobná stavba, třeba v menším provedení, postavit nejde. Tomu nevěřím! A nevěří tomu ani Opavané, se kterými jsem dneska ve zdevastovaném městě mluvil, když jsem tam vezl zásoby pitné vody.

 

V Opavě dochází voda: můžete ji dovézt

Na závěr dodám informaci, že v Opavě dochází pitná voda. Lidé ji mohou dovážet přímo do sběrných skladů. Osobně jsem dneska vodu vezl z Ostravy do Opavy na adresu Hillova 1694/40 do Opavy – Kateřinky.

Jeden z opavských skladů, kam lze vozit materiální pomoc

Jedná se o adresu společnosti Axis Tech, kde do tamního skladu můžete dovézt pitnou balenou vodu, trvanlivé potraviny, hygienické pomůcky, ale například i krmení pro zvířata. Areál funguje od 08:00 do 18:00 hodin.

Text a foto: Viktor Krus (InRybar.cz)

Přidejte i vy své hodnocení
- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

5 KOMENTÁŘE

  1. V Polsku mají ještě krajinu tak nezastavenou jako u nás, mohl by autor sdělit, kde bychom u nás tak velký polder umístili? Mě žádné místo nenapadá….kromě toho takovým polderem je CHKO Poodří, kde k rozlivům dochází pravidelně a tím se snižuje výše povodní i v Ostravě..

  2. Přesně ! Já zažil coby obyvatel Opavy povodně v roce 1997 – potom byly další 2002 (Praha aj.). Papaláši „všech barev“ po nich jen slibovali a kvákali – a zjevně se ale udělalo ho… nebo špatně. Do Prahy se ale nacpaly miliardy, nám tu zbyly jen nenaplněné sliby a plno keců politiků. Ale příroda 2024 to opět prověřila …

  3. Mluvte otevřeně, 15 let volíte Zemany, Socany a Babiše, Havlíček dokázal pro zemana zahájit nesmyslný kanál Odra-Labe, Starostové a hejtmani jsou u vás za ANO, teď jen lžou ale celá léta pro vás nic neudělali. Navíc mohli, osm let tady ten váš loupežník Babiš i vládl.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -