DomůNovinkyPokuty pro rybáře až 200 000 korun: rybáři musí dávat pozor na nová...

Pokuty pro rybáře až 200 000 korun: rybáři musí dávat pozor na nová pravidla

- Reklama -

Východočeský územní svaz vydal upozornění pro rybáře. Na pískovně Mělice byla zavedena nová omezení týkající se přikrmování ryb, používání plavidel a pohybu v zóně pro vodní lyžování.

Tato opatření mají za cíl chránit kvalitu vody a zajistit bezpečnost v lokalitě. Při porušení následujících pravidel hrozí rybářům, ale i ostatním návštěvníkům, pokuta do výše 200 000 korun.

 

Spor mezi provozovatelem vodního lyžování a rybáři

Podle Karla Němce, technika Východočeského územního svazu, bylo zavedení těchto opatření nezbytné kvůli nerespektování pravidel některými rybáři a kvůli častým konfliktům s provozovateli vodních sportů.

„Každé omezení rybolovu je důsledkem něčeho, co je zkrátka špatně, ať už vlivem jednotlivců nebo skupin rybářů. Především byl nesoulad mezi provozovatelem vodního lyžování a sportovními rybáři, kde docházelo k rozporu ohledně plošného zakrmování a vjíždění rybářů do plavební dráhy,“ vysvětluje exkluzivně pro InRybar.cz Karel Němec.

Velkým problémem bylo také plošné přikrmování ryb, při němž někteří rybáři vhazovali do vody velké množství krmení. „Byl jsem svědkem toho, jak někteří lovci velkých kaprů rozhazovali lopatkou několik desítek kilogramů partiklu a boilies. Za mě úplně zbytečné,“ kroutí hlavou technik východočeských rybářů.

 

Navzdory omezením zůstává rybolov na pískovně možný

Navzdory omezením mohou rybáři nadále lovit na pískovně Mělice, pokud budou dodržovat stanovená pravidla. Je povoleno používat tradiční rybářské vybavení, jako jsou nástrahy pod háček, PVA punčošky nebo krmítka.

„Rybáři mohou provádět výkon rybářského práva, ale musí dodržovat upravené podmínky, které se týkají zejména plavební dráhy a dodržení vzdálenosti od poloostrova,“ upřesňuje Němec.

Voda není systematicky monitorována, nicméně v některých částech, zejména v okolí pozemků určených pro vodní sporty, má provozovatel funkční kamery. Ty slouží k dohledu nad plavebními tratěmi a pomáhají zajistit hlavně zajistit bezpečnost.

Za porušení stanovených pravidel hrozí rybářům a dalším návštěvníkům pískovny pokuta až 200 000 korun. Tato sankce se vztahuje nejen na rybáře, ale i na turisty, rekreanty, plavce či vodáky. Běžně jsou udělovány pokuty od 5000 do 20 000 korun.

„Pokuty mohou udělovat různé orgány, jako je Policie ČR, obecní a krajské úřady nebo Česká inspekce životního,“ upozorňuje Němec. Kumulace přestupků není výjimkou, například rybář, který použije benzínový člun, vjede do zakázané zóny a vhazuje do vody velké množství krmení, může čelit pokutám od několika různých úřadů najednou.

Omezení na pískovně Mělice mají za cíl zajistit udržitelný rozvoj této rybářské lokality a zabránit konfliktům mezi uživateli vodní plochy. „Rybáři by měli nová pravidla respektovat, aby předešli pokutám, a zároveň přispěli k ochraně tohoto krásného revíru,“ uzavírá Němec.

Zdroj: Východočeský ÚS, ilustrační foto: InRybar.cz

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

29 KOMENTÁŘE

  1. Ještě kolotoče a už to bude dokonalý zábavní park. Přehnané krmení je samozrejmne nesmysl, kterého se dopouští hlupáci chytajíci kapry. Ale to nemění nic natom, že se z revíru stávají zábavní parky. A vždy je bitý rybář.

    • Á další pacient co se řídí pravidlem, co JÁ nedělám a nebo neuznávám je špatně a mělo by se zakázat. A že takových primitivů je. PS přehršel krmení taky neuznávám!!!

  2. Neomlouvam rybare. Ale cely melice dokurvily majitele pozemku. A v cele se Stehnem. Ten si mysli ze mu patri cela piskovna. Pokouri ho Horakoj a muze si tam klidne udelat ty zmineny kolotoce. Hnus, stejne jako na Hradku.

  3. Dobrý den. Zajímá mocipány na všech úrovních něco jiného než vlastní prospěch? A když to jinak nejde, tak dosažený třeba i za cenu pokut? Těžko. Co nesype, to není. A z rybářů toho zrovna moc nekápne.

  4. Sláva! Ono když kousek od mista, kde se koupete, přijede frajer k tak zvané tyčce kam sype na člunu a vysype nekolik kýblu zbytku z kuchyně jako hranolky a knedliky a podobne tak to je maskr a ono ejhle to plave na hladině. At se někdo nekdy podiva co dělaj rybařský prasata-a to jsem rybař- kousek vedle na Hrádku na písáku! Souses vyučuje potápeni a potapěli se tam-hromady hnijíciho boilies na dně, ktere se tam rozkláda nekolik dnů, týdnu! Voda kam se jezdilo koupat z pardubic obestavěná rezavými karavany s vožralejma rybářema, který si myslej, že jim to tam patří a můžou si dělat co chtěj! Jen tak dal s takovými nařízeními

    • Kvůli tomu rybníky zelené nejsou. Ale to nepochopite. Za zelenou vodu můžou víc zemědělci a čím dál vyšší teploty,než rybáři. Zelenají se i vody kde rybáři nechodí.

  5. Je fakt, že ta voda se zkazila k neuvěření ale je to hlavně kvůli soukromím pozemkům které jsou ohavné. Samozřejmě to ty lidi svádí k tomu, že si mohou dělat co chtějí. Bohužel si myslím, že tyto opatření stejně nepomohou i když s tím souhlasím. Nikdy se nevrátí zlaté časy které tam bývali.

  6. Podle plavební zprávy jim provoz vodních sportů skončil v roce 2022. Pokud neobnovily?

    Státní plavební správa
    OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY
    Státní plavební správa, jako věcně příslušný správní úřad podle § 30a odst. 1 písm. b) zákona č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o vnitrozemské plavbě) v souladu s § 171 a násl. zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen správní řád) vydává:

    opatření obecné povahy 37/2017
    kterým se na vodní cestě písník Mělice u Přelouče vymezuje část vodní cesty pro provozování vodního lyžování a obdobných činností provozovaných ve vleku za plavidlem (dále vodní lyžování)
    účinnost skončila dne 15. 6. 2022

  7. jsem jeden z rybářů, který zde kempuje a užívá pěkných chvil. Bohužel pan Stehno nemá rybáře rád, a to již několik let a urputně se snaží všemi možnými kroky zamezit na písníku rybolovu. Jeho praktiky jsou v širokém okolí na Přeloučsku známi. Mrzí mě moc, že zde v příspěvcích se rybáři pomlouvají a málokdo ví, že je skutečnost jiná. Celé je to o tom, že pan Stehno vlastní kemp, kde neprovozuje pouze vodní sporty, na které má povolení, které nikde není uvedeno jako obnovené (skončilo 2022) a aby asi uživil celé to své království, provozuje zde sporty, které mnozí naleznou spíše na moři – jízda na banánu, kruhách apod. Do toho nedodržuje stanovenou dobu, kdy může v dráze jezdit, nedává dolů balon signaluzjící jízdu – kolikrát chce asi jezdit i v noci nebo naopak jezdí a balon je dole. Když jsem jednou zakrmoval, vyrazil na mě s lodí jako na nějakého vraha a sprostě nám nadával. Přitom 2 hodiny nikdo nevyjel a balon dole. Navíc jeho dráha, ve ikteré jezdí již dávno nemá povolené parametry, raději zaplatí směšnou pokutu a písák si tak nárokuje. Myslím si, že zde chybí opora rybářského svazu, kde určitě není vše správné i z jeho strany. také máme wifi i kamery, kterými nám zde vyhrožuje a lze i jeho přestupky doložit. Ale pokutovat pana Stehna asi nikdo nehce – nebude. A nyní nepíši jen za rybáře, ale i za ostatní, kteří se zde rekreují.

  8. To co je v dnešní době vše povoleno pro lidskou zábavu a byznys nemá obdoby. Nechápu z jakého důvodu jezdí na vodní hladině motorové skůtry, koloběžky se válí po ulicích, rybáři chytají přez vysílačky a bez echolokátoru nechytí rybu a o házení boiliesu z kýblů ani nemluvím. Všude kolem řek se budují cikloztesky. Na co? Nemohu se jen tak projít kolem řeky v Praze ani u Prahy abych neměla strach, že mě nesejme ciklicta. Hnusná doba. Hezký den přeji.

    Bože kam jsme se to dostali? To bych mohla pokračovat do nekonečna. Nenažranost, zhýčkanost a zhýralost. To je dnešní svět. Sami jse si to udělali a to zdaleka nekončí.

  9. Dobrý den ono se chce taky zamyslet nad tím kolik těch kaprů v te vodě je.Každy rok se jich tam na hází 6 tun možná víc a kapr čistotě vody sám o sobě ne prospívá.vesměs všechcny vody jsou doslova zahnojený kaprem co reje kalí vodu a td.Hromady krmeňí na dne je další problém.Jezdim tam chytat drave ryby těch tam je jak šafránu.Takže za mne omezit kapra vysadit víc drave bílé ryby pro změnu.Na dňe je s těch kaprú dávno hromada bahna.

  10. Melice znám velice dobře měl jsem tam pronajaté pozemek předem jsem se informoval ohledně soukromí klidu rybaření ubezpecovali mě že budu spokojen a co se nedělo první sezóna vedle kemp bordel kravál hudba do noci lidi mě lezli na pozemek prelejzali mezi prutama skracovali si cestu porušování veškeré práva promajitele ohledně klidu a pozemku řešilo se to vše v můj neprospěch a vodní sporty závody co tam provozujou atd ta bolest je dlouho trvající po 3sezonr jsem to tam ukončil dnes mám svoje místo a majitel vše zařídil dle dohody smlouvy co se týče kempu provozovatel nic nedělal ohledně zákona psy běhali kadili na volno zneprijemnovali život nikdy jsem od té doby už tam nejel a ani nepojedu tam to ne že je horší ale katastrofa

  11. Musím souhlasit se všema. Je fakt že prasata jsou v každém sektoru jak kolegové tvrdí. Rybáři musí dodržovat vše, a co Ti ostatní ? Pro ně to neplatí ?! Přísne pokuty bych zavedl ale pro všechny, a ještě bych je zvýšil. Slušný rybář jde na ryby, aby se odreagoval ,pro něj bývá odměna pokud něco ulovi.Co se týče zábavy a vše byznisu se vysvětlovat nemusí. V poslední době se v klidu chytat nedá !!!

  12. ukáčka mohou vše, na ně se žádné zákony nevztahují…..parkovat kde chtějí, ohníčky a párty, ryby kolik hrdlo ráčí jeden chytá ostatní cpou do tašek a odnáší a to vše proti rybářskému řádu a zákonům ČR kde je to označeno jako pytláctví§ pěkný den

  13. 1. Chytání přívlačí z plavidel povoleno – jsou-li poháněné lidskou silou. Přívlač na lodkách poháněných motory nikomu nevadí a nikdo je nekontroluje. Kdekoli, včetně např. Pastvinské přehrady . místní RS argumentuje, že je to „svazová voda“.
    2. Chytání z ostrůvku je zakázané, lov z lodi povolen i když kotví u ostrůvku.
    3. Přístup na břehy pronajatých pozemků vyloučen, lehce vás vyprovodí pomocí psa.
    3. Co jsou platná omezení, když je nikdo nekontroluje?

  14. Jezdím tam rád. Chytám jen krmítko ale je pravda že v sezóně to je masakr. Opravdu bordel a hluk. A to zavážení bych taky zrušil není nad to když vám vozí své montáže z protějšího břehu a vy pak nemáte ani kam nahodit. A ty různé chatrče to je fakt hnus. Snad se to tam časem zas uklidní ze všech zúčastněných stran

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -