DomůOstatníRybářské komentářeNÁZOR: Český politiku, kolik povodní ještě potřebuješ? Jsme snad hloupější než Poláci?

NÁZOR: Český politiku, kolik povodní ještě potřebuješ? Jsme snad hloupější než Poláci?

- Reklama -

Aktuální povodňová situace je velmi vážná na Ostravsku. Velká část Ostravy je pod vodou, což bohužel postihlo i Bohumín. A přitom jen pár kilometrů za česko-polskou hranicí Poláci o povodni „ani neví“.

S některými názory v médiích, jak se Česká republika z povodní v roce 1997 poučila, a že se protipovodňová ochrana výrazně zlepšila, lze silně polemizovat. A teď především mluvím o preventivních opatřeních na Ostravsku, která jsou v porovnání se sousedními Poláky žalostná…

 

Moravskoslezský kraj v porovnání se Slezským vojvodstvím selhává

Někteří Češi pořád žijí ve stereotypním přesvědčení, že Poláci jsou v mnohém za námi. Jenže i teď se zase ukázalo, jak státní investice do ochrany majetku občanů mohou být efektivní. A ten kontrast mezi Moravskoslezským krajem a Slezským vojvodstvím, které spolu sousedí, nemůže být výraznější.

Pohled na rozvodněnou Odru z mostu v polském Bukówě. Zuřící řeka Odra je už navíc smíchána s vodou z Olše. I tak Poláci v okolí česko-polských hranic nemají výraznější škody na majetku…

Zatímco česká média plní mrazivé fotografie zatopených částí Ostravy nebo Bohumína, tak na protějším břehu řeky Odry je relativní klid. A to i přesto, že na česko-polské hranici za Bohumínem se spojuje řeka Odra s řekou Olší, na které také v minulých dnech platil 3. povodňový stav (na Odře stále platí). Celá tahle masa vody míří do Polska…

Člověk by si tak pomyslel, že polské vesnice hned za hranicí, jako jsou Olza, Odra nebo Buków, budou smeteny z povrchu zemského. Jenže není tomu tak! A ve zmíněné oblasti ve Slezském vojvodství je až na pár výjimek nebývalý klid. Žádná povodeň!

Důvodem, proč je oblast ve Slezském vojvodství okolo Odry u česko-polských hranic zatím v bezpečí, jsou tyto obrovské protipovodňové hradby

Důvod? Poláci totiž po obrovských povodních v roce 1997 vybudovali gigantické „protipovodňové hradby“, které dokážou zkrotit velkou vodu nejen z Odry, ale i Olše. A to dokonce i v tu chvíli, kdy jsou obě řeky výrazně zvednuté.

Když člověk po schodech vyjde na protipovodňovou stěnu, tak uvidí, jak obrovské množství vody drží mimo majetek obyvatel oblasti…

Když se podíváte na mapu, tak zjistíte, že Ostrava je křižovatkou řek Odry, Opavy a Ostravice. Takže právě v tomto místě se spojují „odtoky“ z Jeseníků, Beskyd, ale i z vyšších partií Odry. A když se voda zvedne ve všech místech, výsledek je zřejmý – Ostrava je pod vodou.

A zase: i když se někteří politici chválí, jak jsme se oproti roku 1997 posunuli, je to k smíchu! Nebo spíše k pláči? Jak je možné, že podobné „protipovodňové hradby“, které jsou k vidění pár kilometrů dále v Polsku, za těch skoro 30 let nevedou od soutoku Opavy s Odrou až po Bohumín? Jak je tohle, vážení politici, vůbec možné? To jste skutečně věřili, že podobná povodeň už nepřijde?

Protipovodňová ochrana ve zmíněné oblasti v Polsku je kilometry dlouhá. Proč něco podobného není v Ostravě a Bohumíně?

Řeku Odru za ty desítky let znám jako „své boty“. Od roku 1997 určitě k nějakým změnám došlo, ale spíše to lze vidět na nových cyklostezkách okolo toku. Namísto toho, aby ve zmíněném kritickém úseku vedla účinná protipovodňová ochrana, která by zabránila obrovským škodám. Ale když se vrátíme k těm stereotypům, tak Češi neumí moc dobře investovat do budoucnosti.

Ta otázka bude po poklesu hladin řek aktuální – začneme konečně řešit protipovodňovou ochranu vážně, anebo tohle už je fakt poslední dramatická povodeň, která Ostravsko postihla, takže zase skoro 30 let nebudeme nic dělat?

Poláci na druhém břehu řeky si na tuhle otázku odpověděli už skoro před 30 lety… A teď v této oblasti zabrání obrovskému lidskému neštěstí…

Text a foto: Viktor Krus (InRybar.cz)

Přidejte i vy své hodnocení
- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

38 KOMENTÁŘE

  1. Vážený pane Krusi,
    odpověď byste našel i v dnešních komentářích k článku o situaci v Opavě a Krnové.
    Když jsem se ptal proč česká města nedělají obdobná řešení, setkal jsem se jen s výsměchem!!
    Pěkný večer!

    • Já doufám, že český volič se začne konečně ptát…

      Jsem skálopevně přesvědčen, že některým škodám šlo předejít lépe…

      K zkrocení řeky Opavy samotná Harta nepostačí…

      Snad přijdou změny!

      Krásný den!

      Viktor Krus
      šéfredaktor InRybar.cz

      • Vážený pane, Slezská Harta by stačila, pokud by byla, stejně jako v roce 1997 prázdná. Ani ty Heřmínovy nebudou prázdné.
        Když už uvádíte Slezské vojvodství, tak se račte podívat i západním směrem, jak dopadlo to hned vedle. Opolské vojvodství.

  2. Pán pisatel se asi nekoukal na televizi, zprávy z Polska jsou
    také špatné, proč se nestavstavelo vice povodňových zabrán na to by měli odpovědět hlavně minulé vlády a hejtmani.

  3. Asi takovéto protipovodňové bariéry nejdou udělat všude, ale na hodně místech určitě ano. Moc se tomu neposmívejte, setkal jsem se s tímto řešením na cestách v Litvě, Lichtenštejnsku, Švýcarsku, Holandsku a i jinde. A hlavně to funguje.

    • Píšu o Slezském vojvodství…

      A obdivovatelem protipovodňových úprav za česko-polskými hranicemi zůstanu.

      Je neuvěřitelné, jakému neštěstí předešly…

      Rádi byli i místní Poláci, se kterými jsem se bavil…

      Krásný den!

      Viktor Krus
      šéfredaktor InRybar.cz

  4. Autore,zajeď se do toho Polska podívat,vůbec jim některá protipovodňová opatření stejně jako u nás nepomohla. Nepřihřívejte si polívku nad přírodním neštěstím.

    • Ve Slezském vojvodství, o kterém píšu, jsem osobně byl.

      Ty fotky jsou moje…

      Krásný den!

      Viktor Krus
      šéfredaktor InRybar.cz

      • Slezské vojvodství bylo zachráněno za cenu zničení měst dále po proudu. I polský velvyslanec zkritizoval polskou stranu za hrůzné nicnedělání na polské straně a ocenil připravenost ČR.

        • Jiná vojvodství byla zničena jinými řekami – Slezské vojvodství díky poldru v Ratiboři naopak Vratislavi a dalším městům v nižších vojvodstvích pomáhá. Nešiřte bludy…

  5. Pan ministr s tim prohlásenim o tech ekoaktivistu ze zdrzujou stavbu Heřminovy ,no to si dělá legraci snad? On on je zákonodárce.Jeho vlada je zodpovědná za to ,jak dlouho tady trvá stav rizení vcetně zdrzování ekoaktivistů.Ekoaktivisti si jen delaji svoji práci.Vláda ne.

    • Za 3 dny vypustí přehrada tak akorát pšouk a ne ,že by to zachránilo 50nebo 100 letou vodu.Meteorolog nedokáže předpovědět víc než 3 dny dopředu,aby to za něco stálo.Takže jde jen o lití betonu a vláda vykáže růst HDP.Jinak nic.A teˇje růst |HDP takže vláda může vytisknout další dluhy a poslanci si mohou přidat na platy z růstu HDP

      • V Beskydech fungují přehrady spolehlivě. Povodeň sice napáchala v povodí Ostravice a Morávky nějaké škody, ale byly zanedbatelné proti tomu, jaké by byly bez přehrad. Jistě i Slezská Harta a Kružberk výrazně pomohly. Nemluvě o nadlepšování průtoků v obdobích sucha. Bojovníci proti přehradám moc nevědí, o čem hovoří.

    • Nechci se nikoho dotknout, ale opravdu žijete v domnění, že za to může současný ministr? Ta přehrada je v plánu od roku 1911… Jenže když se tady mamuzakonit, že veřejně prospěšné stavby jsou nadřazené pár pisisvorum, tak se zvedne vlna odporu i od lidí, kteří pak kritizují, že tato stavba není. Takže je nutné se zamyslet jak to je s tím „NE ZA MYM PLOTEM“…

  6. Za to u nás voliči ČSSD v morvskoslezském kraji mají nakradeno a uklizeno pomocí Zemanů,Sobotků,Grossů,Špidlů,Hamáčků,ANOnistů a všichni mají SUV.Mají to Poláci?Tak kdo má víc?

  7. Odpověď na tuto otázku, proč se provalila povodňová hráz v Ostravě na soutoku Odry a Opavy je zřejmá. Navrhovaný projekt byl opraven a tloušťka povodňové hráze zmenšena na polovinu, navíc postavena cyklosteska podsypaná štěrkem – viz vyjádření architekta na facebooku. Takže všichni postižení se ptejte, kdo tuto variantu schválil.

  8. Vážený pane Krusi, z Vašeho článku čiší buď mladická nerozvážnost, nebo hůř – hloupost. Ve stejném gardu se vyjadřuje nekonečně hloupá Konečná i Pitomio Kakamura. Až teď se v holé nahotě ukazuje sobectví místních samospráv a zájmových skupin ekologů, kterým teď padá za vinu množství škod a utrpení způsobené touto živelnou pohromou. Není to stát, kdo nechtěl stavět přehrady a protipovodňová opatření. Tím, kdo to blokoval je místní samospráva vč. ekoteroristických spolků. Tam běžte plakat. Je to stejné jako s úložištěm jaderného odpadu. Všichni ho potřebujeme, ale tam, kde jsou vhodné podmínky se místní a místní samospráva brání. Ok, tak počkáme až se zase něco posere, jako národ se „semkneme“ a pak to někde zakopeme. Je to volba místních a to se dnes nadřazuje zájmu celku. Jak hloupé to je, vidíte dnes v okolí Ostravy.

    • Nepláču, byť z Ostravska pocházím a místních je mi extrémně líto…

      Na úpravu zákonů měli politici skoro 30 let.

      Výsledek?

      Krásný den!

      Viktor Krus
      šéfredaktor InRybar.cz

      • Jen pro ostatní čtenáře doplním že od roku 1911 až do roku 1988 se počítalo s nádrží Nové heřmínovy o objemu 135mil. m3. Pak v roce 1997 už jen 36 mil. m3, od roku 2002 usilovala obec Nové Heřmínovy o další zmenšení nádrže na 15 mil m3 a proto se dodnes nic nepostavilo. Tak kdo je na vině pane Krusi? 🙂

        • Pokud by se realizovala nádrž v původním objemu 135 mil. m3, byla by sama schopna při trvalém teoretickém přítoku 350 m3/sec. odolávat zhruba 4,5 dne. To by stačilo, když ne k zastavení, tak k regulaci povodně spolehlivě. 🙂

  9. Pane Krusi, Poláci v rámci zahlazování důlně těžebních škod po těžbě štěrkopísku tuto plochu využili na vybudování povodňových poldrů. Na to se perspektivně myslelo už při vydávání důlních povolení podle horního zákona, tzn. už v dobách, kdy ve Slezsku vládl císař Vilém. Ostatně u nás se v severních Čechách taky budují různé Milady. Jinými slovy pane Krusi, ta geomorfologie je svině, ta to všechno limituje nebo umožňuje. Váš komentář srovnává věci nesrovnatelné, číší z toho podivný aktivismus. Nepište komentáře, když tomu nerozumíte.

    • Zdravím, pane Mravci, pokud mi neumožňuje terén vybudovat masivní protipovodňové valy, v čemž bych v případě dolního toku Odry v Česku dost polemizoval, tak bych investoval do jiného typu povodňových opatření…

      Hledáte výmluvy tam, kde to bude stát miliardy korun…

      Krásný den!

      Viktor Krus
      šéfredaktor InRybar.cz

  10. Napsat, že Polsko nezasáhly povodně může buď někdo, kdo zcela nezvládá práci se zdroji a daty, nebo člověk, který prachsprostě lže. V každém případě nemyslím, že je paráda žít v době, kdy věřejně publikovat může buď lhář, nebo člověk bez schopností pracovat s daty a zdroji. A to je výtka i na šéfredaktora tohoto serveru, který publikaci umožnil. Věnujete se raději rybám a neserte se do politiky, když jí nerozumíte.

    • Dobrý den, kde jsem prosím napsal, že Polsko nezasáhly povodně? Pokud si text znovu přečtete, zjistíte, že jasně píšu o Slezském vojvodství. Možná jste nedovzdělaný, ale na podobné útvary se Polsko dělí. A jak píšu v textu a ukazuji na fotografiích, tak právě SLEZSKÉ VOJVODSTVÍ se z povodní v roce 1997 poučilo…

      Příště před napsáním totálního blábolu a obviňování ze lží se běžte projít, ať máte čistší hlavu…

      Krásný den!

      Viktor Krus
      šéfredaktor InRybar.cz

  11. To se ale netýká jen povodní,i když to je samozřejmě nejčerstvější zlá zkušenost.V této zemi bez ohledu kdo zrovna vládne vázne skoro vše.Výstavba dálnic,bytová výstavba,opravy mostů,kterých jsou stovky v dezolátním stavu atd.Stále budou objektivní potíže a nedostatek peněz.Ale tento stav svádět jedna vláda na druhou to jde velmi dobře.

  12. Dovolím si Vám odpovědět.
    Tvrdíte, že stát má povinnost zavádět zákon, kterým by ozajistil prosazení protipovodňových opatření?
    Omyl, zákon tady je a dle něho se i stát řídí. Proto se mohla místní samospráva a ekoteroristé odvolat k vyšší instanci a proto se nestavělo. Pokud by tady zákon nebyl, nebylo by možné se vůči jakémukoliv rozhodnití státu odvolávat. Jsme v púrávním státě, takže i ke stavbě v obecném zájmu je možné se vyjádřit. Dnes se po povodni ukazuje hloupost a krátkozrakost místních samospráv – (viz. nález ústavního soudu z roku 2018 č. 178/15) – stížnost obce Nové Heřmínovy. odkaz zde: https://www.usoud.cz/aktualne/ustavni-soud-zamitl-ustavni-stiznost-obce-nove-herminovy/
    Pro pořádek toho jak stát podle Vás nic nedělá koukněte na celou historii zde: https://prehradanoveherminovy.cz/stav-realizace/
    Doufám, ža Vás již nikdy nenapadne takhle veřejně lhát. Díky.

    • Proč mi první větou, která je navíc zcela Vaší domněnkou, podsouváte něco, co jsem neřekl? Můžete toho laskavě nechat?

      Ať už samotný stát, kraje, obce, různé organizace, ale i voliči samotní mají máslo na hlavě.

      A já jen poukazuji na to, že o pár kilometrů za hranicemi na to jdou chytřeji. To je, zdá se, naprosto červený hadr pro Čechy, kteří si myslí, že vše dělají nejlépe…

      Doufám, že jste mě už pochopil, a že mi do úst nebudete vkládat něco, co jsem neřekl…

      Díky!

      Krásný den!

      Viktor Krus
      šéfredaktor InRybar.cz

      • jestli jste toto neřekl, tak nevím co znamená tento text:
        Viktor Krus 17. 9. 2024 At 18:35
        Nepláču, byť z Ostravska pocházím a místních je mi extrémně líto…

        Na úpravu zákonů měli politici skoro 30 let.

        Výsledek?

        Krásný den!

        Viktor Krus
        šéfredaktor InRybar.cz

  13. Packow, Ladek Zdroj městečka u hranic s Českem , katastrofálně zaplavena vodou s protržených hrází…

  14. Před volbami politici přijedou..ale vždy až je po všem.Az voda opadne,,naslibuji lidem hory,doly,jen,,aby o i vyhráli volby.. Proč nezruší volby??!!!Zažil někdo z politiků na vlastní kůži –to co my v Opavě? Dokonce už podruhé???!!!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -