DomůNovinkyAgresivní rybář se snažil udeřit porybného, jiný se pokoušel uplácet

Agresivní rybář se snažil udeřit porybného, jiný se pokoušel uplácet

- Reklama -

V červenci proběhla společná kontrola členů středočeské rybářské stráže a Poříčního oddělení Policie ČR Nymburk. Celkem rybářská stráž s policií podél Labe zkontrolovala desítky rybářů.

Středočeský územní svaz na svých webových stránkách uvedl, že rybářská stráž (RS) ve spojení s policií nemusela při kontrolách řešit žádný závažnější přečin. Mezi nejčastější patřily špatné, či chybějící zápisy do povolenky (například nedopsané váhy a kusy), chybějící čísla revírů nebo neproškrtnuté předchozí docházky.

 

Středočeši si pochvalují součinnost s policisty a strážníky

Podle slov tiskového mluvčího středočeských rybářů Václava Šámala čísla okolo pytláctví zatím nijak významně nenaznačují v letošním roce nějaký enormní nárůst. „S pytláky se naši členové RS setkávají a řeší je na místě ve spolupráci s Policií ČR. V tomto směru převažují cizinci, kteří jaksi pozapomínají, že tu máme nějaká pravidla,“ zdvihl varovný prst Šámal.

SÚS si také velmi pochvaluje spolupráci s policisty: „Velmi si vážíme součinnosti členů RS s Policií ČR a městskou policií, kdy společné kontroly jsou významným krokem k nastavení pořádku na našich revírech.“

V exkluzivním vyjádření pro magazín InRybar.cz si pak tiskový mluvčí postěžoval na všeobecnou morálku. „Morálka některých lovících se zhoršuje. Pozorujeme to hlavně v zapisování v úlovkovém lístku, což je jednoznačným evergreenem osvěty ze strany členů RS.“

„Nezapsané ryby, špatné názvy revírů, nedopsané váhy, nejasný původ nástražních ryb, nepořádek na lovném místě, nepřipravený podběrák – to jsou stále se opakující nedostatky, které členové RS řeší domluvou, odstraněním na místě, leč v mnohých případech je to vysloveně marný boj s větrnými mlýny,“ uznává smutně Šámal. 

Primární snahou členů RS samozřejmě není zadržet povolenku, to je až to poslední řešení. „Neustálým opakováním a vysvětlováním se dobrat k tomu, aby těchto nedostatků ubývalo,“ vysvětluje postupy RS Václav Šámal.

 

Za jaké přestupky zadržuje středočeská RS povolenky nejčastěji?

Pokud jde přímo o přestupky, které vedou k zadržení povolenky, pak Václav Šámal uvádí, že statistikám vévodí lov mimo stanovenou dobu lovu, nepřítomnost u nastražených udic, nepředložení platné povolenky nebo rybářského lístku, nezapsání přisvojené ryby či nepovolený způsob lovu.

„Z vážnějších událostí při kontrolách RS je teď státním zastupitelstvím vyšetřován pokus o zastrašování RS, kdy lovící/kontrolovaný po době lovu vyběhl ze stanu a naznačoval úder do břicha RS – k jeho smůle bylo vše zaznamenáno na kameru,“ říká tiskový mluvčí Středočeských rybářů.

Jiný přestupce se zase pokusil člena RS uplatit částkou 1 000 Kč,“ prozradil další z bizarních pokusů o „zahlazení trestu“ Václav Šámal.

„Na závěr chceme dodat, že poměrně dobře začíná fungovat spolupráce s rybáři, kterým není lhostejné, co se u našich vod děje, a tak členové RS nyní mnohem častěji než v minulosti zasahují na upozornění rybářů, za což jsme rádi,“ děkuje Šámal všem zodpovědným rybářům.

Zdroj: Středočeský ÚS, foto: Středočeský ÚS (se souhlasem)

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

19 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý večer slušným rybářům. Máte někdo kontakt na RS kolem Lysé atd. Policie většinou přijede na majácích a ten problém co se má řešit rázem není..díky za info. Jirka

    • Labe 20 (Lysá nad Labem) není rybářským revírem v užívání SÚS, ale ÚS města Prahy, proto kontakty na RS, která zde má působnost hledejte na stránkách ÚS města Prahy.

  2. Zajeďte si na Brněnskou přehradu,je jich okolo rybářa sto,takže tam porybnej ani policajti nejdou.Co skočí na háček to de dom.(hádejte o koho se jedná).

  3. To samé sázava 10 .karavany ,ryby se pečou přímo po vytažení ,nahozené pruty bez majitele,upozorněn rybářský svaz a nic se neděje .ani nedomýšlím kam se lejou splašky z karavanů.někteří jsou tam nastálo už dva měsíce bez pohybu

  4. Víkendy na řece Moravě.Nad jezem ve Spytihněvě.Nahozeny pruty nikde žádný rybář.Když se něco chytne jde na chatky.Hádejte kdo?Ostraváci.

  5. To samá se děje i na Sázavě 4 a soutoku Vltavy a Berounky. Samí Ukrajinci a plundrujou nám naše vody. Jak jim někdo toto dovolí . Chytit a hned vyhostrit,

  6. Mě by strašně zajímalo můj syn si vyjel na ryby a měl s sebou zavážecí lodičku ale bohužel se tam na tom revíru nesměla používat nevěděl to a samozřejmě přišla rybářská stráž kolem sedělo několik rybářů dobráků protože stačilo mu poradit aby ji schoval ale některý se postaral příchod kontroly já vím je to jeho vina synovo vůbec se sním nebavil a hned mu sebral papíry myslím si že mu mohl dát aspoň šanci zajímalo by mě jestli by to řešil i jinde u jiných rybářů třeba cizinců udělal chybu musí pykat na dva měsíce.

    • Je pravda, že k dětem by se mělo přistupovat individuálně. Věc řádně vysvětlit a postrašit, než hned sebrat povolenku a zkazit prázdniny. Teda pokud pokud synovy nebylo 30 let😄

  7. Na Orlíku zdokumentovaný lov trofejních kaprů a následné odvážení do hausbótu.
    Porybný nezvedal telefon, po zavolání na Svaz byl oznamovatel slušně poslán do p*dele. PČR o řešení bez RS nemá zájem.
    Tak kde to jsme a o čem to vypovídá ? Odpovězte si každý sám.

    • PČR řeší obecné porušení zákona jako o rybářství, o přestupcích, tr.zakona a pod. Bližší podmínky lovu na některých revírech spadá výhradně do kompetence RS.

  8. Dobrý den všem slušným rybářúm, jsem z Kralup nad Vltavou, rybařím 40 let,ale co se děje teď u vody je hnus.Všude se válet Ukrainci ,rádoby rybáři bez vybavení ,dělají okolo vody bordel,živé ryby hází do igelitové tašky a ty v ní pomalu umírají a tak se ptám proč jim RS vydává povolenky,hnal bych je klackem od vod,ale oni jsou nedotknutelní.Petu zdar a naším rybářúm krásné úlovky

  9. Zdravím všechny slušné rybáře. Teď jsem byl na dovolené na Slapech. Moc krásné místo pro dovolenou, vodní sporty a rybáře. To že na lodích a hausbotech jsou nahozeny pruty celé dny a nikdo u nich není to je jedna věc. Ale zajímalo by mne kde jdou splašky a odpad s těchto lodí a hausbotu a kdo to kontroluje.Když jsem viděl jak to vytéká spod hausbotu přímo do vody byli jsme znechuceni. To je teda masakr. Podotýkám ten haus byl nad vodou.

  10. Zdravím.
    Proč se to vše neřeší odebraní listku a povolenky a zákaz chytání třeba na 2 roky,nechápu.A pytlákům pokuty od 50tis nahoru.nezávidím v dnešní době porybným,mezi ,,rybáři“ je to už samá verbeš,feťaci,huličiuk….,a na ryby se jezdí jen chlastat,hnus.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -