DomůNovinkyZnáte tohoto „evropského“ žraloka? Rybáři pomáhají o nich sbírat informace

Znáte tohoto „evropského“ žraloka? Rybáři pomáhají o nich sbírat informace

- Reklama -

V Nizozemsku se u pobřeží Zeelandu uskutečnila třídenní akce zaměřená na lov žraloků za účelem unikátního výzkumu. Během této události, nazvané Sharkatag, hrají důležitou roli právě sportovní rybáři.

Právě rybáři chytali žraloky, označovali je, a poté je šetrně vraceli zpět do moře. V čem jsou tyto výzkumy prospěšné? Nizozemský svaz Sportvisserij Nederland tak získává cenné informace o populaci žraloků v Severním moři – zejména je zajímají místa, kde se tito výjimeční živočichové v nizozemských vodách rodí.

 

Očipovaných je více než 5000 exemplářů

Sharkatag je organizován Sportvisserij Nederland od roku 2011. Tato akce spadá pod mezinárodní program značení žraloků. Od počátku tohoto programu bylo již shromážděno mnoho cenných informací o chování žraloků, o jejich migračních vzorcích a růstu „nizozemských“ žraloků.

Během posledních třinácti let bylo chyceno a označeno pomocí speciálních vnějších čipů více než 5000 exemplářů žraloků, zejména hladkounů hvězdnatých, kteří jsou typickými žraloky evropských moří. Nejčastěji je najdeme v Severním nebo Středozemním moři, kde dorůstají délky do 150 centimetrů.

Od 17. do 19. července 2024 se stovky sportovních rybářů a partnerů Sportvisserij Nederland nalodili na charterové lodě Nizozemské charterové asociace (DNCV). Pod odborným vedením kapitánů mají účastníci velkou šanci na úlovek hladkouna.

Chycené exempláře, kterých jsou běžně uloveny až desítky během tohoto období, jsou označeny a opatrně vráceny do moře. Již označené žraloky lze při opětovném odchycení použít k získání cenných informací o chování těchto žraloků v Severním moři.

 

Co dosud víme o žralocích v Severním moři?

Niels Brevé, výzkumník žraloků v Sportvisserij Nederland, uvádí: „Z opětovných odchytů již dříve označených žraloků vyplývá, že mnoho dospělých samic opouští v říjnu vody Zeelandu a stěhuje se na jih, dokonce až k severnímu pobřeží Španělska.“

„Pozoruhodné je, že velcí samci se naopak stěhují hlavně na sever, směrem k norskému a skotskému pobřeží. Na jaře se pak všichni žraloci vrací do Voordelta v Zeelandu,“ dodává odborník. Je zajímavé sledovat, že žraloci jsou každý rok v létě chyceni téměř na stejném místě a ve stejný čas.

„Hladkouni vykazují jasný migrační vzorec směrem k původnímu místu, kde byli pro tento výzkum chyceni, označeni a znovu puštěni,“ dodává Brevé. Právě díky tomuto výzkumu je již dost známo o nevšedním životě dospělých hladkonů a jejich výskytu podél pobřeží Nizozemska. Sharkatag se tak letos zaměřil především na mladé žraloky.

 

Život malých hladkounů je stále zahalen tajemstvím

Vše nasvědčuje tomu, že delta Zeelandu je důležitým rodištěm hladkounů hvězdnatých. Sportvisserij Nederland nyní bojuje za to, aby místa, kde dospělí žraloci přivádějí na svět své potomky, tzv. „pupping grounds“ byla lépe chráněna.

Výzkumný program se nyní zaměřuje hlavně na malé, mladé exempláře (do 50 centimetrů), protože o nich je dosud známo velmi málo. Kapitáni charterových lodí, kteří bývají na moři téměř denně, byli vyškoleni Sportvisserij Nederland, aby označovali chycené žraloky nejen během Sharkatag, ale i po celý rok.

Zdroj: Sportvisserij Nederland, ilustrační foto: InRybar.cz

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

1 komentář

  1. Tak si je nezapomeňte zas zvolit, blbci. Já už na ty zákazy mám alergií a otvírá se mi kudla v kapse jen zaslechnu že chce někdo něco zakazovat

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -