DomůNovinkyDalší tuny mrtvých ryb: Na Dyji došlo k druhému úhynu, rybáři viní...

Další tuny mrtvých ryb: Na Dyji došlo k druhému úhynu, rybáři viní elektrárnu

- Reklama -

V noci ze soboty na neděli došlo k druhému úhynu ryb v řece Dyji u Bulhar. Rybáři poukazují na to, že i po úhynu ryb minulý týden Povodí Moravy nechalo „běžet“ vodní elektrárnu. 

Foto: Marian Bešter

Moravští rybáři na Dyji prožívají hororové chvilky. Minulý týden řeku Dyji v oblasti Bulhar postihl obrovský úhyn ryb, kdy podle dostupných informací z řeky rybáři a hasiči vytáhli až 20 tun mrtvých ryb. Tento víkend pak došlo k druhému hromadnému úhynu ryb…

 

Druhý úhyn ryb na řece Dyji

O druhém úhynu na řece Dyji v oblasti Bulhar psal třeba zpravodajský portál Novinky.cz. Ten přinesl výpověď předsedy pobočného spolku Moravského rybářského svazu v Rakvicích Zdeňka Blably, který uvedl, že Povodí Moravy nechalo i po událostech v minulém týdnu fungovat vodní elektrárnu na nedalekých Nový Mlýnech.

A podle předsedy rakvických rybářů se tak do řeky Dyje dostala voda, která neměla v sobě dostatek kyslíku. Vodní elektrárnu pak vodohospodáři zastavili až v neděli po úhynu ryb. Předseda rybářů pro iDNES.cz řekl, že elektrárnu se podařilo zastavit až ve spolupráci s orgány pro životního prostředí.

 

Povodí Moravy: Vše jsme konzultovali s rybáři

Druhému úhynu ryb na řece Dyji se věnoval také již zmíněný portál iDNES.cz, který přinesl výpověď tiskového mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře. Ten řekl, že další postup vodohospodáři komunikovali s rybáři.

Tiskový mluvčí řekl, že v Nových Mlýnech je velká vrstva sinic. Aby se zabránilo vniknutí sinic do Dyje, tak se vodohospodáři rozhodli část průtoku pouštět přes elektrárnu z nejspodnější části nádrže. Tam totiž žádné sinice nejsou. Odtok z Nových Mlýnů byl zvýšen v sobotu, v neděli pak došlo k úhynu. V nadjezí totiž došlo k deficitu kyslíku…

Fotogalerie: Mrtvé ryby v řece Dyji. Snímky z druhého úhynu ryb v řece Dyji nám do redakce InRybar.cz zaslal pan Marian Bešter. 

 

Působí komplikace odpadní vody?

Proč je úsek pod Novými Mlýny tolik komplikovaný? O celé situaci na řece Dyji jsme mluvili s tiskovým mluvčím Povodí Moravy Petrem Chmelařem. Ten například upozornil na nedostatečné předpisy pro vypouštění odpadních vod. Více zjistíte v tomto článku.

„Povodí Moravy už bezmála 20 let poukazuje na nedostatečné právní předpisy pro vypouštění odpadních vod z ČOV. Největším problémem jsou velmi mírné limity pro živiny, zejména pro fosfor, který je v našich podmínkách určující pro rozvoj řas, sinic a vodních rostlin,“ vysvětloval pro InRybar.cz Petr Chmelař.

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

1 komentář

  1. Když jsem bivakoval u čističky v Kvasicích na řece Moravě ,o víkendu tekla čistá voda.V pondělí přijel zaměstnanec ČOV a nevím co vyváděl,ale půl hodiny valila do Moravy černá a smradlavá voda.Tak asi kale které měl vyvézt pustil do moravy.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -