DomůNovinkyNa Orlíku se potopila šestimetrová loď! Hasiči ji museli vytáhnout z 20 metrové...

Na Orlíku se potopila šestimetrová loď! Hasiči ji museli vytáhnout z 20 metrové hloubky!

- Reklama -

Na Orlické přehradě se potopila šestimetrová loď, na které byla skupina lidí. Cestující se po potopení lodě stihli dostat v pořádku na břeh, nikomu se nic nestalo. Potopené plavidlo kleslo do 20 metrové hloubky na šikmý břeh, takže hasiči jej museli zajistit, aby nesklouzlo ještě níže. Hasičům se nakonec povedlo loď dostat na hladinu, a poté ji odtáhnout do přístaviště. Proč se loď potopila, zatím není zřejmé…

„Potápěčská skupina HZS Jihočeského kraje složená z hasičů ze stanic České Budějovice, Český Krumlov a Písek zasahovala u Orlické přehrady v katastru obce Jickovice, kde se potopila loď. Do Jickovic byli vysláni také milevští profesionální hasiči, kteří by řešili případný únik provozních kapalin,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Podle dostupných informací se loď začala potápět ve večerních hodinách. Proč k tomu došlo, ale zatím není známo. Na palubě v tu dobu byla skupinka lidí, která ale stačila doplavat na břeh. Nikomu se nakonec nic nestalo…

„Průzkum, který hasiči na místě nejprve provedli, ukázal, že jde o šestimetrovou celokovovou loď poháněnou závěsným motorem s přídavnou nádrží, která je určená pro více osob. Loď se převrátila a byla zcela potopená pod hladinou,“ řekla mluvčí jihočeských hasičů.

Pak přišla na řadu práce potápěčů. Ti se museli potopit až do 20 metrové hloubky, ve které zjistili, že loď leží na šikmém břehu, a že hrozí její sklouznutí ještě do větší hloubky. Proto museli potápěči loď nejprve zajistit lanem ke břehu. „Následovalo prohledání lodě a zajištění nádrže na provozní látky. Vzhledem ke špatné viditelnosti bylo rozhodnuto, že loď se bude vyzvedávat i s osobními věcmi cestujících,“ dodala mluvčí.

Následně museli potápěči použít zdvihací vaky, aby dostali loď na hladinu. „Hydraulická ruka pontonu pak loď přizvedla a pak bylo možné kalovým čerpadlem odčerpat vodu z podpalubí. Teprve pak (okolo půl osmé večerní) byla loď zcela vyzvednuta na hladinu a mohla být odtažena do přístaviště,“ popsala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Redakce InRybar.cz

Foto: HZS Jihočeského kraje

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -